Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 8. 10:48

A Transmeta energiatakarékos technológiáit licenceli az NVIDIA

Az NVIDIA 25 millió dolláros egyszeri összegért licencelte a Transmeta LongRun és LongRun2 energiatakarékos technológiáit, amelyeket saját termékeibe épít be azzal a céllal, hogy megfékezze azok túlzott fogyasztását és hőtermelését.

HIRDETÉS

[HWSW] Az NVIDIA 25 millió dolláros egyszeri összegért licencelte a Transmeta LongRun és LongRun2 energiatakarékos technológiáit, amelyeket saját termékeibe épít be azzal a céllal, hogy megfékezze azok túlzott fogyasztását és hőtermelését.

A csúcskategóriás grafikus chipek ma már bonyolultságban túltesznek a processzorokon is, fogyasztásuk és hőtermelésük akár jóval nagyobb is lehet azokénál. Az NVIDIA szóvivője szerint a Transmeta LongRun energiatakarékos technológiái már bizonyítottak a piacon -- a licencelők között van az NEC, a Sony és a Fujitsu is. Az NVIDIA-nak szüksége van a Transmeta technológiáira, hogy jobban ki tudja szolgálni a laptopok és mobil eszközök igényeit -- mondta Derek Perez.

A Transmeta a rendkívül energiahatékony Crusoe processzoráról vált ismertté még az évezred elején. Az egykor Linus Torvaldsot is foglalkoztató cég nem tudta beváltani a hozzá fűzött felfokozott várakozásokat, a Crusoe gyártástechnológiai okok miatt sokat késett, utódja, az Efficeon megjelenésekor pedig már piacon volt az Intel Centrino, amely letartolta a notebook-piacot, a perifériára száműzve a Transmetát is. A szép reményekkel induló vállalat végül 2005-ben jelentette be, hogy elhagyja a processzorpiacot, és szellemi tulajdonának licenceléséből kíván tovább élni.

[+] NVIDIA: túlmelegedő mobil grafikus chipek és chipkészletek

Az NVIDIA július elején jelentette be, hogy egyes mobil grafikus chipjei a tokozás miatt a hőstressztől meghibásodhatnak. A javításokkal és cserékkel kapcsolatban az NVIDIA a július 27-én véget ért negyedévben legalább 150 millió dolláros költséget könyvelt el. A hibát alighanem az okozza, hogy a grafikus chip vagy chipkészlet a hőmérséklet folyamatos változását nem tolerálja, és a tokozás megreped, a forrasztások elengednek. A Dell érintett notebookjait tartalmazó lista alapján az NVIDIA GeForce 8400M, 8600M, és Quadro NVS 135 chipekkell lehet a probléma.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 04:40

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.