Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 03. 09:08:35

NVIDIA: túlmelegedő mobil grafikus chipek és chipkészletek

Szabadesésbe kezdtek az NVIDIA részvényei tegnap, miután a vállalat bejelentette, hogy egyes, notebookokba szánt grafikus chipjei és chipkészletei a tokozáshoz használt anyag hibája miatt túlmelegedhetnek. A vállalat a július 27-én véget érő negyedévben 150-200 millió dolláros egyszeri költséget kell elkönyveljen emiatt.

[HWSW] Szabadesésbe kezdtek az NVIDIA részvényei tegnap, miután a vállalat bejelentette, hogy egyes, notebookokba szánt grafikus chipjei és chipkészletei a tokozáshoz használt anyag hibája miatt túlmelegedhetnek. A vállalat a július 27-én véget érő negyedévben 150-200 millió dolláros egyszeri költséget kell elkönyveljen emiatt.

Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató szavaiból annyi derül ki, hogy a problémát GPU által termelt hő okozza, illetve a változó terhelés, amelynek nyomán a grafikus chip vagy a chipkészlet hőmérséklete folyamatosan változik. Ezeket a tokozáshoz használt anyag nem tolerálja. Az NVIDIA elnök-vezérigazgatójának bejelentése alapján a hiba kísértetiesen hasonlít az Xbox 360 grafikus processzorának "három vörös LED" hibájára, amelyet a változó hőterheléstől megrepedő forrasztás okoz.

Az NVIDIA 150-200 millió dolláros egyszeri költségre számít a notebook GPU-k és chipkészletek hibájával kapcsolatos garanciális javítások és cserék miatt. A vállalat nem részletezte, mely termékeket érintheti a probléma: nem ismert az sem, hogy milyen grafikus chipekről és chipkészletekről van szó, és az sem, hogy ezeket melyik notebookokba szerelték. Az NVIDIA befektetői a hír hallatán fejvesztett menekülésbe fogtak, a tőzsdei kereskedést követő órákban a cég papírjai több mint 20 százalékot zuhantak.

Huang szerint az NVIDIA tanult az esetből és a tapasztalatok birtokában a jövőben még strapabíróbb termékeket gyárthat majd. A vállalat átállt egy másik anyagra a tokozásnál, emellett olyan szoftverek fejlesztésébe fogott, amelyek segítségével jobban kordában tartható a grafikus chipek hőtermelése.

Az idei második pénzügyi negyedévben az NVIDIA 875-950 millió dolláros bevételre számít -- a tavalyi év azonos időszakában 935 millió dollár folyt be, az idei első negyedévben pedig 1,15 milliárd dollár. Elemzők 1,1 milliárd dollár körüli bevételt vártak a második negyedévre. A vállalat szerint a gyengébb előrejelzés oka a világszerte tapasztalható keresletcsökkenés, egy új chipkészlet sorozatgyártásának késése, valamint a grafikus chipek árcsökkentése a kompetitív pozíció megőrzése céljából.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 20:19

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.