Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 7. 09:36

Gyártásba ment a Microsoft SQL Server 2008

Elkészült és gyártásba ment a Microsoft új adatbáziskezelője, az SQL Server 2008 -- jelentette be egy tegnap esti webcaston Ted Kummert, a Microsoft Data and Storage Platforms részlegének vezetője. Az MSDN- és TechNet-előfizetők már elérhetik a szoftver végleges változatát, amelyből egy ingyenes próbaverziót is kiadott a redmondi cég.

[HWSW] Elkészült és gyártásba ment a Microsoft új adatbáziskezelője, az SQL Server 2008 -- jelentette be egy tegnap esti webcaston Ted Kummert, a Microsoft Data and Storage Platforms részlegének vezetője. Az MSDN- és TechNet-előfizetők már elérhetik a szoftver végleges változatát, amelyből egy ingyenes próbaverziót is kiadott a redmondi cég.

Fontosabb újdonságok

Az SQL Server 2008 legfontosabb újdonságai a megbízhatóságot, a biztonságot, a teljesítményt, valamint a fejlesztések leegyszerűsítését érintik. A szoftver ennek jegyében többek között tartalmaz transzparens failovert, transzparens adattitkosítást külső kulcskezeléssel, erőforrások (CPU) menet közbeni hozzáadását, a korábbinál hatékonyabb adattömörítést, az alkalmazásfejlesztés egyszerűsítése terén a legnagyobb előrelépést pedig talán a LINQ (Language Integrated Query) és az ADO.Net entitások támogatása jelenti. Említésre méltó még a "Resource Governor", amelynek segítségével az adminisztrátorok pontosan beállíthatják, hogy az adatbázis workloadjai mennyi erőforrást köthetnek le.

A mai trendeknek megfelelően az SQL Server 2008-cal lényegében bármilyen adatok tárolhatók, legyen szó akár dokumentumokról, XML állományokról, vagy akár egész fájlokról. További fontos fejlesztés, hogy az SQL Server 2008-at felkészítették földrajzi adatok és vektorok tárolására is, amely kimondottan előnyös olyan szolgáltatások fejlesztésekor, amelyek valamilyen módon földrajzi adatokra vagy helyszínekre támaszkodnak -- gondoljunk csak azokra a mobilszolgáltatásokra, amelyek helyünktől függően meg tudják mondani, hol a legközelebbi bankautomata.

Az SQL Server 2008 üzleti intelligencia és jelentéskészítési funkciókkal is bővült, a Microsoft szerint az adatbázist úgy alakították ki hogy nagyszerű adattárház-platform legyen, a Microsoft által felvásárolt kanadai Dundas Data technológiái segítségével pedig komoly adatvizualizációs képességeket vonultat fel az SQL Server Reporting Servicesben. A migrációt könnyíti, hogy az SQL Server Oracle és Teradata adatbázisból, valamint SAP NetWeaverből egyszerűen tud adatokat importálni.

A webcaston elhangzott még, hogy a Microsoft az SQL Server 2005-ün alapulú CloudDB-re épülő, egyelőre béta állapotú hosztolt adatbázis-szolgáltatását, az SQL Server Data Servicest (SDSS) is át fogja állítani SQL Server 2008-as alapokra. Az SSDS használatához ma még olyan webes protokollok ismeretére van szükség, mint a REST és a SOAP, de Kummert szerint a cél az, hogy az SQL Serverrre írt alkalmazások minimális változtatással fussanak az SDSS-en is.

Nagy az érdeklődés

Az SQL Server 2008 előzeteseit több mint 450 ezerszer töltötték le a Microsoft szerint. Az adatbáziskezelőt máris 75 jelentős alkalmazás támogatja és több mint 1300-at fejlesztenek független szoftverszállítók -- mondta el Kummert. Az SQL Server 2008 korai tesztelői között olyan cégek voltak, mint a Hilton Hotels, a Simon & Schuster, a Siemens és a Xerox.

"Az SQL Server 2008 iránt Magyarországon is nagy az érdeklődés. 2008 tavaszán közel 800 fejlesztő és rendszergazda előtt mutattuk be egy kétszekciós konferencia keretében a legfontosabb újdonságokat" -- mondta Nagy Levente termékmenedzser. "A szoftverfejlesztő cégeknek meghirdetett tréningeken több szoftvercég is elsajátította az alapokat, hogy alkalmazásaikat felkészítsék az SQL Server 2008-cal való munkára."

Az SQL Server 2008 összesen hét verzióban (Enterprise, Standard, Workgroup, Web, Developer, Express, Compact) verzióban lesz elérhető, az egyes változatok árai nem változtatk az SQL Server 2005-ös generációhoz képest, kivéve természetesen a Web Editiont, amely az SQL Server 2005-ből még nem létezett. Az ingyenes Express és Compact változatok már elérhetők, a többi verzió várhatóan két hét múlva érkezhet meg a felhasználókhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról