:

Szerző: Bányai György

2008. június 17. 14:48

Új mobilok egész sorát jelentette be a Sony Ericsson

A Sony Ericsson pár órával a szingapúri bejelentés után már hazánkban is bemutatta vadonatúj készülékeit. Az újdonságok a belépőszinttől a csúcsfotós mobilig lefedik a teljes palettát, azonban a rég várt Xperiára a nyár végéig még várni kell.

[HWSW] A Sony Ericsson pár órával a szingapúri bejelentés után már hazánkban is bemutatta vadonatúj készülékeit. Az újdonságok a belépőszinttől a csúcsfotós mobilig lefedik a teljes palettát, azonban a rég várt Xperiára a nyár végéig még várni kell.

Nyolc megapixeles csúcsmobil

A gyártó igazán nagy durranása a C905, amely egy elcsúsztatható csúcskategóriás mobil, rendelkezik GPS-vevővel, vezeték nélküli hálózati csatolóval, Bluetooth-adóvevővel és alkalmas arra, hogy a házi szórakoztató elektronikai készülékünkkel vezeték nélkül kössük össze, amennyiben az is rendelkezik DLNA (Digital Living Network Alliance) támogatással. A telefon két kamerával rendelkezik, amelyből a fotózásra szolgáló autofókuszos változat 8,1 megapixeles képek készítésére is alkalmas.

C905

A kamera tartozéka az arcfelismerő autofókusz, a vörösszem-eltávolító, a xenon vaku, valamint a mozgókép-üzemmódban elérhető rázkódásvédelem, amely a képérzékelőnek a videók (sajnos csak 320x240 képponton elérhető a 30 kép/mp) felbontásán túli pixeltartalékát használja. A telefon gyorsulásmérővel is rendelkezik, így a képeket automatikusan a megfelelő tájolásban menti, attól függően, hogy portrét vagy tájképet fotóztunk.

A C905 beépített GPS-vevőegysége a navigáció mellett a fényképezés során is igénybe vehető, a képek mellé eltárolhatók az azokhoz tartozó földrajzi koordináták is. A telefon 2,4 hüvelykes karcálló, ásványi üvegből készült kijelzőt kap, ezen 240x320 képpontos felbontáson jelenhet meg a tartalom, de az itt megjelent információk akár a tévékészülékre is kiküldhetők a telefonnal együtt bemutatásra került ITC-60 kábel segítségével.

A 136 grammos mindenes 104x49x18 milliméteres, elcsúsztatható készülékházába Memory Stick M2 memóriakártya csúsztatható, ebből a kártyavariánsból egy két gigabájtos változat található majd az értékesítési csomagban az év negyedik negyedévében, nagyjából százezer forintos áron. A C905 három változatban és három különböző színben (fekete ezüst és arany) érkezik a fogyasztókhoz, ezek közül kettő lesz alkalmas a HSDPA adatátvitelre. Az akkumulátor 380 órás készenlétre és kilenc órányi beszélgetésre lesz elegendő.

Alsó- és középkategóriás újdonságok

A Sony Ericsson a jelenlegi belépőszintű készülékét a J132 mobilra cseréli, melytől az alap telefonfunkciók ellátásán kívül FM-rádiót és kihangosítót is várhat a mobilra keveset költeni vágyó. Ha feljebb lépünk, a J132 képességei Bluetooth-adóvevővel és VGA-felbontású, de videofelvételre is alkalmas kamerával egészülnek ki a K330-ban, némileg magasabb, de még mindig szolid áron. A két mobil ősztől juthat a kereskedőkhöz, illetve a mobilszolgáltatókhoz.

J132 és K330

A középosztály alsó szegmensébe sorolható, 2 megapixeles kamerával, FM-rádióval és médialejátszóval felszerelt F305 kifejezetten a játékok kedvelőinek készült, három előtelepített (és ezidáig több mint 50 letölhető) unaloműző alkalmazás is profitál a burkolat alá épített mozgásérzékelőből. Az F305-tel nyolc órán keresztül játszhatunk majd, mely további órákkal tolható ki a külön megvásárolható nagykapacitású akkumulátorral. A készülék viszonylag alacsony felbontású, 176x220 képpontos kijelzőjén megjelenő kép mellé sztereó hangszórók szolgáltatják a hangokat. A telefonon futó játékok többrésztvevős üzemmódját a beépített Bluetooth-adóvevővel is támogatja, ez is összekötheti az ellenfeleket.

F305 S302

A Sony Ericsson az alsóbb kategóriák számára is elérhetővé tette a fényképezést, az S302 két megapixeles kamerával várja a fotózandó témákat. A mobil Bluetooth-adóvevővel, 20 megabájtnyi memóriával és Memory Stick M2 kártyahellyel rendelkezik, továbbá része egy médialejátszó alkalmazás is. Az S302 két hüvelykes, 176x220 képpontos kijelzőjén 262 ezer szín jelenhet meg, a készülék tömege pedig 79 gramm. Az S302 és az F305 a negyedik negyedévben érkezhet a boltok polcaira.

Kiegészítők

A Sony Ericsson számos kiegészítőt is bemutatott, még az idei évben három új Bluetooth headset (HBH-PV715, HBH-PV720 és HBH-PV740), amelyek legerősebbje akár 11 órás beszélgetési időt is nyújthat. A gyártó két USB-modemmel erősíti jelenleg forgalomban lévő megoldásait, az MD400 és az MD400g egymástól a GPS vevőegység meglétében, illetve hiányában különbözik. A modemek egy, a csatlakozót védő füllel is rendelkeznek, amely kihajtott állapotában az antenna szerepét is betölti.

MD400g HSPA USB adapter

A 28 grammos adapterek HSPA sebességű internetelérésre teszik alkalmassá a számítógépet, segítségükkel 7,2 megabit le- illetve 2 megabit feltöltési sebesség valósítható meg. A 160 megabájt belső memóriával is rendelkező, 40 ezer forint körüli áron érkező modemek Memory Stick M2 és microSD rést is tartalmaznak, így kártyaolvasóként is használhatók a negyedik negyedévtől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.