Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Még az idén SSD-k kerülhetnek a Sun szervereibe

Bodnár Ádám, 2008. június 04. 12:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Sun Microsystems hivatalosan is megerősítette azokat a pletykákat, amelyek szerint hamarosan SSD-vel ellátott szerverekkel jelentkezne. Piaci elemzők 2010 környékére várták az első SSD-s szervereket, de a Sun már az idén előrukkolna az első fecskékkkel. A lépést várhatóan a többi szervergyártó is követni fogja.

[HWSW] A Sun Microsystems hivatalosan is megerősítette azokat a pletykákat, amelyek szerint hamarosan SSD-vel ellátott szerverekkel jelentkezne. Piaci elemzők 2010 környékére várták az első SSD-s szervereket, de a Sun már az idén előrukkolna az első fecskékkkel. A lépést várhatóan a többi szervergyártó is követni fogja.

A flash memóriákból felépülő tárolók elsőként a notebookokban jelentek meg, az ott elterjedt aprócska merevlemezeknél lényegesen nagyobb sebességük, kisebb fogyasztásuk és zajtalanságuk kézzelfogható előny a felhasználó számára. Az SSD technológia a negyvállalati tárolókban is jelen van már, a merevlemezes adattárolási eszközök legnagyobb gyártója, az EMC az év elején jelentette be, hogy csúcskategóriás Symmetrix eszközei SSD-vel is rendelhetők, igaz, egyelőre rendkívül borsos áron. Az EMC szerint az SSD-kkel azok az ügyfelek (pl. hitelkártya-cégek, bankok) járnak igazán jól, akiknél mindennél fontosabb a nagy teljesítmény.

Nagyvállalati alkalmazások esetében az SSD-k a merevlemezeknél a jóval kisebb kapacitás miatt egyelőre elsődleges tárként nemigen jöhetnek szóba, azonban bizonyos feladatokat (pl. tranzakciós naplófájlok) rájuk bízva látványos gyorsulást lehet elérni a segítségükkal a szerverekben is. A kisebb fogyasztással eközben csökkenthető a kiszolgálók áramfelvétele és hőleadása is, ami egyre növekedő problémát jelent a zsúfolt adatközpontokban. Egy igazán gyors merevlemez fogyasztása körülbelül tízszerese egy SSD-nek, mégis, az utóbbi teljesítménye a nagyobb.


Sun szerverek: merevlemez mellett hamarosan SSD-vel is

A Sun szervereiben a második félév során jelennek meg a 2,5 hüvelykes merevlemezek helyére beépíthető SSD-k, jövőre pedig a 3,5 hüvelykes változatok -- jelentette be John Fowler, a vállalat szerverekért felelős vezetője. Fowler úgy véli, az SSD-k 2010 körül tömegesen elkezdenek majd terjedni a szerverekben, és teljesen át fogják alakítani az iparágat. A flash memórián alapuló meghajtók nagyobb hatással lesznek a szerverek és adatközpontok hatékonyságára mint a virtualizáció -- vélekedett Fowler.

FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.