Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 9. 14:34

Az informatikai vezetők is fittyet hánynak a mobil eszközök biztonságára

Az okostelefonok használata vállalati környezetben sokkal kockázatosabb, mint a notebookoké, és még az IT-vezetők sem számolnak a kockázatokkal -- derül ki egy felmérésből, amelyet a végpontbiztonsági megoldásokat fejlesztő Credant Technologies készített mintegy 300 informatikai vezető bevonásával.

[HWSW] Az okostelefonok használata vállalati környezetben sokkal kockázatosabb, mint a notebookoké, és még az IT-vezetők sem számolnak a kockázatokkal -- derül ki egy felmérésből, amelyet a végpontbiztonsági megoldásokat fejlesztő Credant Technologies készített mintegy 300 informatikai vezető bevonásával.

A válaszadók kevesebb mint 80 százaléka tartotta kockázatosnak a notebookokat, 88 százaléka vélte úgy, hogy a hordozható adattárolók (pl. pendrive, mobil merevlemez) használata veszélyes lehet, az okostelefonokat és PDA-kat pedig 94 százalék ítélte veszélyesnek. Érdekes módon a biztonságért annyira aggódó IT-vezetőknek csak 40 százaléka titkosítja a laptopján az állományokat -- a fennmaradó 60 százalék saját bevallása szerint semmi olyasmit nem tárol a gépen, amit érdemes lenne komolyabban védeni. Az okostelefonok és PDA-k esetében az arány még rosszabb: csak minden tizediken titkosítják az állományokat a tulajdonosok.

A PDA-kkal és okostelefonokkal kapcsolatos legfontosabb veszélyforrás, hogy a megkérdezett IT-vezetők több mint fele semmilyen formában nem védi a rajta tárolt információkat. A válaszadók több mint százaléka úgy tud a mobil eszközéről a vállalati hálózathoz csatlakozni, hogy a folyamat során semmiféle azonosítás nem történik, így ha a telefon vagy PDA idegen kézbe kerül, a tolvaj nem csak a készüléken tárolt bizalmas adatokhoz juthat hozzá könnyen, hanem a vállalati hálózatokhoz is hozzáférhet.

A legtöbb cégnél már vannak biztonsági előírások az informatikai eszközök használatára vonatkozóan, de a Credant felmérése szerint a szervezetek közel háromnegyedénél ez egyáltalán nem terjed ki az olyan mobil eszközökre, mint az okostelefonok és tenyérgépek, 68 százalék pedig a mobil adattárolók (pendrive-ok, külső merevlemezek) kockázatát hagyja teljesen figyelmen kívül. Peter Mitteregger, a Credant alelnöke szerint azok a cégek, amelyek nem foglalkoznak a mobil eszközeik biztonságával, komoly kockázatnak teszik ki a vállalati hálózatot, amelynek a védelmére egyébként rengeteget költenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról