Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 6. 10:20

Újabb ingyenes Office-alternatíva: IBM Lotus Symphony

Az IBM elérhetővé tette a tavaly szeptember óta nyilvános béta formájában már elérhető Lotus Symphony ingyenes, nyílt forrású irodai csomag 1.0 verzióját. A szoftver lényegében nem más, mint a 2004-ben megjelent OpenOffice 1.1.4 áttervezett kezelőfelületű, kipofozott változata. A Symphony a Lotus Notes legújabb, 8-as verziójában debütált, de mostantól önállóan is elérhető, összesen 24 nyelven (köztük magyarul is), egyelőre Windows és Linux operációs rendszerre.

[HWSW] Az IBM elérhetővé tette a tavaly szeptember óta nyilvános béta formájában már elérhető Lotus Symphony ingyenes, nyílt forrású irodai csomag 1.0 verzióját. A szoftver lényegében nem más, mint a 2004-ben megjelent OpenOffice 1.1.4 áttervezett kezelőfelületű, "kipofozott" változata. A Symphony a Lotus Notes legújabb, 8-as verziójában debütált, de mostantól önállóan is elérhető, összesen 24 nyelven (köztük magyarul is), egyelőre Windows és Linux operációs rendszerre.

A Symphony szövegszerkesztőjének, táblázatkezelőjének és prezentáció-készítőjének alapértelmezett dokumentumformátuma az ODF, de a szoftver korlátozottan kompatibilis a Microsoft Office bináris állományaival is. Az Open XML fájlok támogatása az őszi frissítésben várható. Bár a szoftver teljesen ingyenes üzleti felhasználásra is, a támogatásért már fizetni kell, egy ezer felhasználós cégnél évente és felhasználónként 25 dollárt kér az IBM az Elite Support csomagért, amelyben korlátlan mennyiségű telefonos segítségnyújtás található.

A Symphony 1.0 megjelenésével párhuzamosan az IBM elindította a termékhez kapcsolódó közösségi weboldalt is. Itt a cég nem csak a visszajelzéseket várja a következő verziók fejlesztéséhez, hanem számos hasznos apróságot is elérhetővé tett a Symphonyhoz. Megtalálható itt olyan plugin, amelynek segítségével a teljes szoftvercsomag arculata egyénre, vagy a felhasználó vállalatra szabható, egy másik plugin a prezentációkat alakítja Flash-animációvá, egy harmadik pedig egyetlen kattintással, a levelező megnyitása nélkül képes a dokumentumokat e-mailben elküldeni. Emellett sablonok egész serege érhető el a weboldalon.

Kisvállalati linuxos szerver

A Symphony körüli médiafelhajtás mellett kevés figyelem jutott a Lotus Foundations Startnak, amely egy integrált kis- és középvállalati szervertermék az IBM-től, a Microsoft Small Business Server potenciális vetélytársa. Az IBM szerint a Lotus Foundations Start legnagyobb előnye a Microsoft Small Business Serverrel szemben, hogy még az informatikai kompetenciával nem rendelkező cégek is könnyen be tudják üzemelni, és akár fél óra alatt működőképes rendszert állíthatnak üzembe. A terméket az IBM a legalább 5, de legfeljebb 500 fős cégeknek ajánlja.

A Linux-alapú Lotus Foundations Startban benne foglaltatik a Lotus Notes-ra és Dominóra épülő levezelő és csoportmunka-megoldás, egy fájl- és nyomtatószerver, címtárszolgáltatás, önkonfiguráló tűzfal, vírusszűrő és spamszűrő, valamint egy diszk-alapú mentési megoldás, amely akár 15 percenként képes menteni. A komplex szolgáltatásai ellenére a termék rendkívül kicsi, akár egy CD-ről vagy pendrive-ról is futtatható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról