:

Szerző: Bizó Dániel

2008. május 29. 14:16

Felvásárlással erősít a teljesítménymonitorozás terén a VMware

Teljesítménymonitorozó céget vásárol fel a VMware, mely iparági vélemények szerint jelentős változásokat eredményez majd a piacon. A vezető x86-os virtualizációs vállalat a B-hive Networksöt olvasztja magába, az ügylet értéke nem nyilvános.

[HWSW] Teljesítménymonitorozó céget vásárol fel a VMware, mely iparági vélemények szerint jelentős változásokat eredményez majd a piacon. A vezető x86-os virtualizációs vállalat a B-hive Networksöt olvasztja magába, az ügylet értéke nem nyilvános.

Az izraeli B-Hive Networks elsősorban Conductor terméke révén értékes a VMware számára, mellyel a virtuális gépek viselkedését lehet monitorozni és elemezni. Az így detektált teljesítményproblémák orvoslására, mint például egy szerver esetében a magas válaszidő, az ESX Server automatikusan további erőforrásokat bocsáthat a vendégrendszer rendelkezésére, vagy terheléselosztás esetén akár tovább másolatokat hozhat létre belőlük. A Conductor egyúttal képes érzékelni, ha a futó virtuális gépen belül fennakadt az alkalmazás, ugyanis a hálózati adatforgalmat elemzi.

Elemzői vélemények szerint az ügylet hasonló lépésre készteti a jövőben riválisait, elsősorban a Microsoftot és a Citrixet, ugyanis a virtuális gépek kifinomult monitorozása és az arra alapuló automatizáció jelentős értéket képvisel az ügyfelek számára. A Conductor feltérképezi az összes fizikai és virtuális gépet, és azok kommunikációját tranzakcionális szemszögből, így erre alapozva valósidejű elemzést végez. Az előre beállított politikának megfelelően képes automatizáltan menedzselni az infrastruktúrát, amihez eszközei közé tartozik az új szerverek bevonása, újraindítása, a tranzakciók átirányítása.

A Conductor és a hozzá hasonló képességű szoftverek nagyban segíthetik a virtualizáció terjedését, ugyanis a fizikai gépekéhez hasonló felbontású és átfogó képet ad a rendszergazdáknak a virtualizált alkalmazások viselkedéséről, mégpedig egyszerűen, vendégekre telepített kliensprogramok vagy az egyes alkalmazások egyenkénti monitorozása nélkül. A virtuális gépek teljesítményével kapcsolatban gyűjtött adatok meggyőzhetik a technológiai fejlődéshez képest hagyományosan konzervatív IT-részlegeket annak fizikai rendszerekkel szembeni versenyképességéről -- a virtualizációs szoftverek fejlődésével a virtualizált teljesítmény folyamatosan közelíti a natív futtatásét.

Tavaly az értékesített szerverek mindössze 8,2 százalékát alkalmazták virtualizációra, becsli az iSuppli, míg idén ez az arány 11 százalék körüli értékre emelkedhet. A virtualizációra használt kiszolgálók természetszerűleg drágábbak átlagosan, ugyanis jellemzően több vendégszervert konszolidálnak a hardveren, amihez jellemzően minél több processzormag, de leginkább nagy memóriakapacitás szükséges. A VMware szervervirtualizációs megoldásait itthon több mint 250 vállalat alkalmazza, köztük például bankok is. A B-Hive eddig a Citrix termékeivel is teljes mértékben integrálódott, a jövőbeni támogatással kapcsolatban ugyanakkor a VMware egyelőre nem nyilatkozott, de várható az ezirányú fejlesztések befejezése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.