Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 29. 13:14

Valójában két szerver a HP új blade szervere

Új blade szervert és egy nagy blade keretet jelentette be a HP, amelyet elsősorban számításintenzív alkalmazások futtatására szánt installációkhoz szán, de természetesen bárki profitálhat belőle, akinek fontos a lehető legnagyobb teljesítmény-sűrűség.

[HWSW] Új blade szervert és egy nagy blade keretet jelentette be a HP, amelyet elsősorban számításintenzív alkalmazások futtatására szánt installációkhoz szán, de természetesen bárki profitálhat belőle, akinek fontos a lehető legnagyobb teljesítmény-sűrűség.

a ProLiant BL2x220c G5 két független kiszolgálót tartalmaz egyetlen blade-en, amelynek köszönhetően a versenytársaknál akár 60 százalékkal teljesítményt nyújt adott fogyasztásra vetítve. A ProLiant BL2x220c G5 lényegében két datab kétfoglalatos blade szerver akkora helyre összezsúfolva, hogy beférjen egy szerver helyére. Az új "dupla blade"-en az egyes szerverek a két négymagos Intel Xeon 5400-as sorozatú processzor mellett legfeljebb 16 gigabájt memóriát és egy 2,5" SATA diszket tartalmazhatnak. A gépeket kétmagos Xeonokkal is lehet rendelni.

HP ProLiant BL2x220c G5

Az új blade szerverekkel együtt 10U magas blade keretbe összesen 16 blade építhető be, ami valójában 32 szervert jelent. Egy szabványos, 42U magas rack szekrénybe összesen 4 illyen blade keret helyezhető el, amelyeket teljesen feltöltve eddig sosem látott teljesítménysűrűséget lehet elérni: 1024 processzormag dolozhat együtt, 12,3 teraflopsps elméleti maximális teljesítményt leadva -- pár évvel ezelőtt még a legsebesebb szuperszámítógépeket rangsoroló Top500-on is helye lett volna egy ilyen konfigurációnak.

A cég szerint az új gépeket azok is hasznosíthatják, amelyek nagyobb "scale-out" konfigurciót terveznek építeni például sok párhuzamos felhasználót kiszolgáló internetes alkalmazásokhoz, ilyenek lehetnek például az internetszolgáltatók. A ProLiant BL2x220c G5 blade szerver ára 6500 dollártól indul, de teljes kiépítés esetén a 20 ezer dollárt közelíti.

Almási Gábor, a HP Magyarország ipari szabványos szerverekért felelős vezetője a HWSW-nek elmondta, hogy már itthon is több érdeklődő van a nagy teljesítménysűrűségű új blade-ekre. "Szerencsére egyre nő azon cégek és kutatóintézetek száma, melyek maguk építenek nagy számítási teljesítményű számítógéprendszert."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról