Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 28. 12:13

Az IBM is bejelentette négymagos Opteronokra épülő szervereit

Három új szerverrel bővítette a kínálatát az IBM, a most bemutatott újdonságok közös vonása, hogy négymagos AMD Opteron processzorokra épülnek.

[HWSW] Három új szerverrel bővítette a kínálatát az IBM, a most bemutatott újdonságok közös vonása, hogy négymagos AMD Opteron processzorokra épülnek.

Az új modellek közül a legolcsóbb az elsősorban tudományos célra szánt fürtök csomópontjaként hasznosítható IBM System x3455, amely egy 1U kivitelű, kétfoglalatos Opteron-alapú szerver, legfeljebb 48 gigabájt memóriával, két SATA vagy SAS diszkkel és 1089 dolláros árcédulával. Az alacsony ár oka, hogy a kimondottan fürtözött rendszerekbe szánt szerver nélkülözi a drága redundás vagy üzem közben cserélhető alkatrészeket.

Az x3455-túl elsősorban bővíthetőségben különbözik az x3655, amely már 2U kivitelű, hogy a két Opteron processzor mellé beférjen akár 64 gigabájt memória, 8 SAS vagy 6 SATA merevlemez, illetve 3 PCI Express bővítőkártya. Míg a HPC-piacra szánt x3455 rendelhető 2,5 GHz-es processzorokkal is, az x3655-öt legfeljebb 2,3 GHz-es chipekkel kínálja az IBM. A System x3655 induló ára 2499 dollár.

IBM System x3655
IBM System x3655

Az újdonságok közül a legerősebb a System x3755, amelybe már négy processzor mellé 128 gigabájt memória építhető be. A 4U kivitelű rackszerver legfeljebb 4 üzem közben cserélhető diszk számára biztosít helyet, viszont akár 7 bővítőkártya is belefér, amelyek közül 4 lehet PCI Express felületű, 2 PCI-X, valamint 1 HTx. Az 1500 wattos táp és a hűtőventilátorok természetesen redundánsak. A System x3755 induló ára 3400 dollár.

Amint arról lapunk is beszámolt, az AMD egy rendszerlefagyást eredményező hiba miatt átmenetileg kénytelen volt leállítani a négymagos Opteronok szállításait, a javított példányok május elején kezdtek el feltűnni a nagy szerverszállítók gépeiben. Először a HP, majd a Dell és a Sun jelentette be a Barcelona kódnevű chipre épülő szervereit, a sort most az IBM folytatta a System x család megújításával. Érdekes, hogy az IBM az Opteron 2003-as bejelentésekor elsőként állt az AMD új szerverprocesszorai mellé, most a legnagyobb gyártók közül mégis utolsóként állt át a négymagos chipekre. Ennek oka, hogy a "nagy négyesből" az IBM értékesíti a legkevesebb Opteron-alapú gépet, így az AMD nekik szálltotta legkésőbb az új chipeket.

Az IBM Magyarországtól megtudtuk, a cég már vesz fel rendeléseket az új gépekre, a szállítások június közepétől kezdődnek, a 2,5 GHz-es Opteron 8360 SE-vel szerelt x3455 viszont legkorábban július elejétől lesz elérhető. Magyarországra mintegy két héttel később érkeznek az első gépek. A pontos hazai árakról még nincs információja az IBM hazai képviseletének.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról