:

Szerző: Bizó Dániel

2008. június 12. 14:07

Melyik UNIX a jobb, és miben?

Egy független elemzőcég nyilvánossá tette néhány pontozási rendszerét, mellyel kollaboratív módon informatikai rendszereket lehet osztályozni, ezzel megoszthatják tapasztalataikat a szakemberek . Az Ideas International nyilvánosan hozzáférhető scorecardjai a vezető UNIX rendszereket, virtualizációs platformokat, és blade-eket értékelnek ki.

[HWSW] Egy független elemzőcég nyilvánossá tette néhány pontozási rendszerét, mellyel kollaboratív módon informatikai rendszereket lehet osztályozni, ezzel megoszthatják tapasztalataikat a szakemberek . Az Ideas International nyilvánosan hozzáférhető scorecardjai a vezető UNIX rendszereket, virtualizációs platformokat, és blade-eket értékelnek ki.

A pontozási rendszerek régóta léteztek már a cég elemzőinek belső felhasználásra, melyekkel meg tudták támogatni jelentéseiket. Az Ideas most azonban úgy döntött, nyilvánossá teszi a korábban féltve őrzött értékelőlapokat, hogy kiaknázza a webes kollaborációban rejlő előnyöket, és szélesebb körből gyűjtsön információkat. Bárki részt vehet ezekben az értékelésekben, ugyanakkor egy moderatúra ellenőrzi a hozzájárulásokat, és belátása szerint törli a romboló jellegű megnyilvánulásokat, valamint súlyokat rendel az egyes véleményekhez azok hitelességének szempontjából. Egy anonim kontribútor például alacsonyabb besorolást kap, mint egy regisztrált tag. A scorecardokba feltöltött értékelések köre szűkíthető a hitelességi szint meghatározásával, így a látogató tetszés szerint képes kiszűrni a "zajt".

A UNIX pontrendszer az AIX 6.1, a HP-UX 11i v3, és a Solaris 10 platformokat veti össze, mintegy 40 szempont alapján, melyek fába szerveződve kategóriákba és alkategóriákba csoportosulnak. A szakembereknek olyan néha objektív jellemzőket kell osztályozniuk, mint a támogatott processzorok száma vagy memóriamennyiség, máskor pedig puhább terepen kell értékelni a fájlrendszer titkosításának erősségét, a szerep-alapú jogosultságkezelést, vagy a visszafelé kompatibilitás minőségét.

Az eddigi összegyűlt, kezdőnek tekinthető 120 értékelés alapján (ami nagyjából 3 teljes scorecardnak felel meg, vagyis a mintavétel nagyon alacsony) összesített értékelésben a HP-UX vezet egy kevéssel, míg az AIX és Solaris gyakorlatilag holtversenyben vannak -- ugyanakkor mindegyik rendszer értékelése a "nagyon jó" tartományba esik. A HP-UX előnye pontszámainak kiegyensúlyozottságának köszönhető, az egyes kategóriákban egyenletesen erősen teljesít, és csak ritkán kap kimagasló vagy nagyon elmaradó pontszámokat, míg a másik két platform képességeinek megítélése sokkal jobban fluktuál.

A HP-UX biztonság terén vezeti a mezőnyt egy kevéssel az AIX előtt, a "nagyon jó" osztályzat alsó felénél, míg a Solaris jó osztályzatot kapott. A HP-UX másik relatív erőssége a virtualizációban rejlik, ahol egyenlő értékelést kapott az AIX-szal. Az AIX megbízhatóságban szerepel a legjobban, de az előbb említett virtualizáció és biztonság terén is erős, ugyanakkor elmarad riválisaitól a telepíthetőség szempontjából, vagyis a gyári telepítés csak alapszintű funkciókat biztosít. A pontrendszer az egyes szempontok alapján súlyozható, így például akinek a megbízhatóság, biztonság és virtualizáció fontos, miközben a skálázódás és a telepíthetőség vagy alkalmazások köre kevésbé, úgy ennek megfelelően priorizálhatja a szempontokat -- egy ilyen beállításnál a HP-UX és az AIX között holtverseny alakul jelenleg, míg a Solaris leszakad.

Hasonló részletességgel lehetőség nyílik a VMware Infrastructre 3, Xen és Microsoft Virtual Server 2005 R2 SP1, vagy a HP és az IBM blade rendszereinek összevetésére, a jelenlegi adatbázis azonban legnagyobb jóindulattal is csak kiindulási alapnak tekinthető. Ahhoz, hogy mérvadó képet kapjunk, sokkal több szakember értékelésének összegyűjtése szükséges, így arra bátorítanánk a HWSW területen jártas olvasóit, hogy konstruktív módon vegyenek részt a nyilvános értékelésben -- nem szükséges minden szempontot, lehetséges akár egyetlen tulajdonságot pontozni. Az egyszerű osztályzás mellett érdemes szöveggel alátámasztani a véleményt ahhoz, hogy a moderátorok hitelesnek tartsák a véleményt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.