Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 22. 09:32

ODF-et és PDF-et is támogat a Microsoft Office 2007 SP2

A Microsoft bejelentette, hogy az Office 2007 jövőre érkező második szervizcsomagjának telepítése után az irodai csomag teljes körű támogatást nyújt majd az XPS, ODF és PDF állományokhoz.

[HWSW] A Microsoft bejelentette, hogy az Office 2007 jövőre érkező második szervizcsomagjának telepítése után az irodai csomag teljes körű támogatást nyújt majd az XPS, ODF és PDF állományokhoz.

Támogatás az ODF-hez, PDF-hez és XPS-hez

A 2009 első felére ígért Office 2007 Service Pack 2 felhasználói megnyithatják és szerkeszthetik az ODF fájlokat, a munkájukat pedig az eddig támogatott formátumok mellett ODF-be, XPS-be vagy PDF-be is menthetik anélkül, hogy ehhez bármiféle kiegészítőt, plugint, konvertert vagy akármilyen külső alkalmazást igénybe kellene venniük. Az SP2 telepítése után az Office 2007-ben alapértelmezetté tehető az ODF formátum használata. A redmondi cég emellett továbbra is fejleszti a nyílt forrású Open XML-ODF konvertáló szoftvert, amelyek segítségével az Office XP-be és Office 2003-ba is importálhatók ODF fájlok.

"Az ügyfelektől és kormányzati szervektől már régóta halljuk, hogy ezt várják tőlünk" -- mondta Tom Robertson, a Microsoft szabványokért és együttműködésért felelős vezetője. "Azért is fontos ezt most bejelenteni, mert részt kívánunk venni az ODF karbantartásában." A Microsoft tagja lesz az ODF mögött álló OASIS-nek (Organization for the Advancement of Structured Information Standards). Az OASIS-en belül létrehoznak egy olyan munkacsoportot, amely az ODF és az Open XML kompatibilitását hivatott előmozdítani, és az sem kizárt, hogy végül a két formátum közös alapokra épüljön. A Microsoft emellett azt is bejelentette, hogy aktívan részt kíván venni az XPS és a PDF szabványosítási folyamatában is.

"A bejelentés az interoperábilitás győzelme" -- mondta lapunknak Lerch Attila, a Microsoft üzletfejlesztési igazgatója. "Az Office 2007 által támogatott formátumok kiterjesztése még könnyebbé teszi a felhasználók életét, akik ezután külső konverterek, szűrők nélkül kezelhetik ezeket az állományokat. Ugyanakkor továbbra is az a véleményünk, hogy bizonyos feladatokra az üzleti alkalmazások hordozó formátumaként tervezett Office Open XML alkalmasabb az ODF-nél."

A szabványos OOXML támogatás csak az Office 14-ben érkezik

A Microsoft által támogatott és nemrégiben ISO-szabvánnyá vált Open XML immár szabványos verzióját még nem fogja támogatni az Office 2007 SP2, az csak az irodai szoftvercsomag következő, 14-es változatában érkezik meg, amely várhatóan 2009 végén vagy 2010-ben kerül piacra. Ennek oka, hogy a szabványosítási folyamat során a formátumot számos ponton módosították, és ezeket a módosításokat úgy kell átvezetni, hogy az Open XML közben kompatibilis maradjon az Office 2007-ben bevezetett, de még nem szabványos verzióval is.

A Microsoft kritikusai szerint az ODF-támogatás bejelentését is ez indokolja. Mivel az utóbbi időben számos ügyfél, elsősorban kormányzati szervezet felől elvárást lett az ISO-szabványos dokumentumformátumok támogatása, és az Office 2007 egyelőre nem támogatja az ISO-szabványos OOXML-t, ezért a Microsoft addig az ODF-fel próbálja meg befoltozni a rést a szoftveren, hogy ne veszítse el a megrendeléseket -- mondja Andy Updegrove, az ODF egyik zászlóvivője, a Linux Foundation alapítója.

Lerch Attila lapunk érdeklődésére elmondta, az Office 2007 által implementált OOXML a szabványos változatnak egyfajta részhalmaza, így az ebben létrehozott fájlok, például szöveges állományok, táblázatok vagy prezentációk a későbbiekben is olvashatók, szerkeszthetők, használhatók maradnak az Office későbbi verzióiban is, illetve minden olyan szoftverben, amely támogatja az OOXML-t. Az OOXML szabványban bekövetkezett változások elsősorban az üzleti funkcionalitást érintik -- magyarázta Lerch.

Kína saját dokumentumformátumát is támogatja a Microsoft

A redmondi cég emellett azt is közölte, hogy támogatja a kínai nemzeti dokumentumformátumot, a UOF-et (Uniform Office Format). A vállalat ennek érdekében részt vesz egy nyílt forrású projektben, amelynek célja egy UOF-Open XML konvertáló program létrehozása, de a későbbiekben a kínai piacra szánt Office-változatok natív támogatást nyújtanak majd az ilyen állományokhoz.

"A termékeink nyíltságának növelésével, és a dokumentumfotmátumok fejlesztéséért és karbantartásáért felelős szervezetekhez csatlakozással új lehetőségeket nyitunk a fejlesztők [...] előtt, beleértve a nyílt forrású közösségeket, hogy új értéket hozzanak létre az ügyfelek számára" -- mondta a bejelentés kapcsán Chris Capossela, az Office-ért is felelős Microsoft Business Division vezetője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról