:

Szerző: Bizó Dániel

2008. május 15. 13:37

Magyar VMware felhasználói közösség alakult

Bár alkalmazása több évtizedre tekint vissza, a virtualizáció napjaink informatikájának egyik slágere, ugyanis az ezredfordulót követően megszűnt a ritka mainframe és a csúcskategóriás UNIX-rendszerek egzotikus eszköze lenni. A virtualizáció új feladatok és kihívások elé állítja a legtöbb szakembert, ennek hatására alakult meg a magyar VMware User Group.

[HWSW] Bár alkalmazása több évtizedre tekint vissza, a virtualizáció napjaink informatikájának egyik slágere, ugyanis az ezredfordulót követően megszűnt a ritka mainframe és a csúcskategóriás UNIX-rendszerek egzotikus eszköze lenni. A virtualizáció új feladatok és kihívások elé állítja a legtöbb szakembert, ennek hatására alakult meg a magyar VMware User Group.

A VMware User Group egy alulról szerveződő felhasználói közösség, melyet az x86-os virtualizáció piacát vezető VMware támogat ugyan, de nem irányít. A két alapító két nagy hazai vállalatnál, a MOL-nál és a CIB Banknál éles környezetben alkalmazza a VMware virtualizációs termékeit, kihasználva azok számos fejlett képességét több tucat x86-szerver fürtözésével, magas rendelkezésre állású rendszereket üzemeltetve. Kozák Tamás, a VMware frissen kinevezett magyar képviselője a rendezvény megnyitóján elmondta, hogy Magyarországon 19 partnerrel rendelkezik jelenleg a vállalat, és itthon 250-nél több vállalati ügyfél használja a VMware virtualizációs megoldásait.

Pintér Kornél, aki a CIB-nél felel az x86-os architektúra fejlesztéseiért, elmondta, hogy a VMware User Group célja a tudás megosztása és egy felhasználói közösség kialakítása, valamint egymás segítése. Kiemelte, hogy igyekeznek bemutatni a VMware termékeinek előnyei mellett azok negatívumait is, és a marketingtől megtisztított felhasználói tapasztalatokat bemutatni. A közösségnek saját oldala is nyílik a jövőben a virtualforum.hu oldalon, mely egyelőre még nem él, hanem a vmware.com oldalra továbbít.

Pintér ezt követően részben a CIB és az Inter-Európa Bank informatikai infrastruktúrájának integrációja és konszolidációja kapcsán beszélt arról, hogyan segíti a VMware a magas rendelkezésre állást, beleértve gépek fizikai mozgatását is. A magas rendelkezésre állás kulcseleme a VMotion, mely a vendég gépeket futás közben képes mozgatni ESX szerverek között, így a a karbantartás, a fizikai gépek cseréje, mozgatása vagy az ESX szerver frissítése sem igényli a virtuális gépek leállítását egy megfelelően méretezett fürt esetében, sőt a migrációkat ütemezéssel automatizálni is lehet, így például az éjszakai órákban a fizikai szerverek egy részét készenléti állapotba lehet küldeni, csökkentve az energiaköltségeket, és növelve a gépek élettartamát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.