Szerző: Bányai György

2008. május 9. 14:18

Új ultrahordozható noteszgépe van a Toshibának

A Toshiba a közelmúltban frissítette noteszgép-kínálatát, mely során a Qosmio és Dynabook, valamint Portégé tablet sorozatát újította meg. A gyártó nem sokáig dőlt hátra, a héten bemutatta 13,3 hüvelykes kijelzővel szerelt újdonságát, a Potrégé M800-at.

[HWSW] A Toshiba a közelmúltban frissítette noteszgép-kínálatát, mely során a Qosmio és Dynabook, valamint Portégé tablet sorozatát újította meg. A gyártó nem sokáig dőlt hátra, a héten bemutatta 13,3 hüvelykes kijelzővel szerelt újdonságát, a Potrégé M800-at.

A korábban szerkesztőségünkben kétszer is vendégeskedő Portégé R500-tól jelentősen eltérő külsőben került az érdeklődők elé Párizsban a Portégé M800: ezüst kontúrral kiegészített, fehér LED-ekkel kiegészített, törtfehér burkolatban 13,3 hüvelykes kijelző és Core 2 Duo processzor köré épül a konfiguráció. Az M800 a 2 gigahertzes T5750 processzoron, 1 gigabájt DDR2 memórián és 250 gigabájt merevlemezen kívül DVD-írónak is helyet biztosít.

A 13,3 hüvelykes kijelző fényes, tükröződő, ám jobb kontrasztot és szebb színeket ígérő bevonaton keresztül jeleníti meg az 1280x800 pixelt, amelyekre Intel GMA X3100 videochip számítja ki a képet. A hálózati kapcsolatok Bluetooth 2.0 modulon, gigabit sebességű vezetékes és 802.11 a/g/n vezeték nélküli csatolón keresztül is ápolhatók, azonban az internet hagyományos, betárcsázós, modemes kapcsolaton keresztül is elérhető, ha elmaradott területre tévednénk. A kijelző kávájában alapfelszereltségként arcazonosításra képes webkamera is helyet kapott.

Toshiba Portégé M800

A 314x229x35 milliméteres M800 oldalán három USB 2.0 kaput találhatunk, melyeket egy FireWire-port is kiegészít, de a noteszhez külső megjelenítő (VGA és HDMI kábelen keresztül is) és fülhallgató is kapcsolható. Az extra bővítmények ExpressCard kártyahelybe, a memóriakártyák pedig több formátummal is elboldoguló résbe csúsztathatók. A két kilogrammos, Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel feltöltött új Portégé M800 árával kapcsolatban a gyártó konkrétumot nem közölt, mindössze annyit árult el, hogy az európai fogyasztói piacra harmadik negyedévben érkezik.

Az optikai formátumháború a HD DVD szabványra és magára a Toshibára nézve is vereséggel zárult, melynek hatására a gyártó teljesen kivonult az addig dédelgetett megoldás mögül. Ez jelenlegi termékein is érződik, legújabb noteszgépei a korábbi HD DVD meghajtók helyett teljesen megszokott, vagy fogalmazhatunk úgy is, leváltandó DVD-íróval kerülnek forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról