Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 17. 15:30

Új szerverek, virtuális és valódi szalagkönyvtárak a Suntól

Új Opteron-alapú szerverekkel bővítette a kínálatát a Sun Microsystems. A Sun Fire X4140 és X4440 gépek meglepő módon még nem négymagos processzorokra épülnek, hanem kétmagosakra, azonban attól a pillanattól kezdve, hogy az AMD megfelelő darabszámban szállítani tudja a Barcelona B3 kódnevű négymagos Opteronokat, a Sun gépeiben is elérhetők lesznek.

[HWSW] Új Opteron-alapú szerverekkel bővítette a kínálatát a Sun Microsystems. A Sun Fire X4140 és X4440 gépek meglepő módon még nem négymagos processzorokra épülnek, hanem kétmagosakra, azonban attól a pillanattól kezdve, hogy az AMD megfelelő darabszámban szállítani tudja a Barcelona B3 kódnevű négymagos Opteronokat, a Sun gépeiben is elérhetők lesznek.

Új opterononos szerverek

A vállalat mai sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint az elavult kétmagos processzorok ellenére érdemes fontolóra venni Opteron-alapú rendszer választásánál az X4140-et, és az X4440-et. A gépek vadonatúj fejlesztésűek, még a kisebbik, 1U kivitelű kétfoglalatos változat, az X4140 is 8 SAS merevlemezt képest fogadni, legfeljebb 64 gigabájt memóriát támogat és 3 PCI-E kártyával bővíthető. A Sun által nemrégiben bevezetett modellszámozási rendszerből némileg kilógó X4440 egy 2U magas gép, amelyben legfeljebb 4 Opteron dolgozhat a 128 gigabájt memória mellett, a diszkek száma itt is legfeljebb 8 lehet, PCI-E kártyából azonban már hatot támogat. Az alapfelszereltség része a redundáns táp és hűtés, a szervizprocesszor és a távoli telepítéshez szükséges összes funkció.

Sun Fire X4140
Sun Fire X4140

A gépeket egyelőre 2,6 GHz-es, 3 GHz-es vagy 3,2 GHz-es kétmagos Opteronokkal lehet rendelni, azonban foglalat- és chipsetkompatibilisek a Barcelonával, így a négymagos generáció megjelenésekor az ügyfelek percek alatt átállíthatják szervereiket a jóval nagyobb teljesítményű processzorok használatára. A szerverek lényegében az összes, x86 platformon elérhető operációs rendszerrel használhatók, legyen szó Solarisról, Linuxról, Windowsról vagy akár VMware ESX Serverről (a négymagos chipek használatához legalább 3.0.3 szükséges).

Sun Fire X4440
Sun Fire X4440

Valódi és virtuális szalagkönyvtár

A Sun bejelentett egy új szalagkönyvtárat, és egy virtuális szalagkönyvtárat is. Az új szalagkönyvtár StorageTek SL3000 névre hallgat, és a csúcskategóriás SL8500, valamint a belépő szintű SL500 közötti űrt hivatott betölteni. Az SL3000 egy moduláris szalagkönyvtár, legfeljebb 3 ezer kazettát és 56 magnót képes kezelni, amelyek akár csúcskategóriás T10000-esek is lehetnek, de akár belépő szintű LTO3-asok is. Maximális kiépítettség mellett a könyvár kapacitása 1,5 petabájt, áteresztőképessége pedig óránként 24 terabájt lehet.

Az új virtuális szalagkönyvtár, a Virtual Tape Library Plus lényegében a régi, egyedül a szoftvere frissült, a 2.0 változatban számos újdonság és fejlesztés kapott helyet. A VTL Plus 2.0 az elődjénél kétszer több virtuális kazettát és szalagos egységet tud emulálni, képes a virtuális kazettákat az amerikai nemzetbiztonsági szabványoknak megfelelő eljárással törölni, illetve az eszközt felkészítették a Sun kínálatában hamarosan megjelenő deduplikációs eszközzel történő integrációra is. További újdonság, hogy az eszköz fel van készítve az adatok blokkszintű deduplikációjára, amivel kiszűrhető az előző mentés óta változatlanul maradt adatok többszörös tárolása.

A Sun magyar leányvállalatának műszaki igazgatója, Fischer Erik szerint a virtuális szalagkönyvtárak leginkább olyan heterogén környezetben használhatók hatékonyan, ahol vannak kevésbé elterjedt, speciális megoldások is -- tipikusan ilyenek az IBM mainframe-ek vagy System i (AS/400) szerverek. Ilyen esetben a virtuális szalagkönyvtárak előnye a D2D2T mentéssel szemben, hogy a VTL-ek átveszik a valódi szalagkönyvtár vezérlését, a backup-szerverek "nem vesznek össze" a robotokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról