Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 9. 15:23

Seagate: a Fibre Channel kihal, a SAS diszkeké a jövő

A vállalati felhasználásra szánt merevlemezek terén a 2,5 hüvelykes méretű, Serial Attached SCSI felületű meghajtóké a jövő -- mondta a minneapolisi Compellent C-Drive konferencián John Bornholdt, a Seagate egyik értékesítési képviselője.

[HWSW] A vállalati felhasználásra szánt merevlemezek terén a 2,5 hüvelykes méretű, Serial Attached SCSI felületű meghajtóké a jövő -- mondta a minneapolisi Compellent C-Drive konferencián John Bornholdt, a Seagate egyik értékesítési képviselője.

Bornholdt szerint a Fibre Channel felületű meghajtók fokozatosan teret vesztenek a SAS diszkekkel szemben, míg végül eltűnnek a piacról, bár addig még néhány műszaki problémán úrrá kell lenniük a gyártóknak, beleértve a NAS-támogatást. "A termékterveinken már látszik a Fibre Channel [korszak] vége. A vállalati adattárolás sztenderdje a SAS lesz."

Az iSuppli előrejelzése némileg árnyalja a képet: az FC diszkek szállításai évi átlagban 9 százalékkal 9,5 millió darabra nőnek 2010-ig, csak utána kezd el csökkenni a volumen. Ugyanebben az elemzésben olvasható, hogy 2012-re az idei 11 millióról 1,5 millióra zuhan a SCSI diszkek forgalma, miközben a SAS meghajtók szállításai 11 millióról 27 millióra duzzad. Az átállás hasonló a PATA-SATA konverzióhoz, amely a szervereknél már lezajlott: a belépőszintű kiszolgálóknál a SATA meghajtók egyeduralkodónak számítanak.

Bornholdt szerint 2009 fordulópont lesz a merevlemezek méretcsökkenése terén, ahogy a 2,5 hüvelykes meghajtók visszafordíthatlatlanul átveszik az uralmat a 3,5 hüvelykes diszkektől. A kisebb méretre váltás mögött a meghajtók növekedő kapacitása áll, ma már 300 és 500 gigabájtos meghajtók is léteznek 2,5 hüvelykes méretben. A kisebb merevlemezek előnye a helyfoglalás mellett, hogy kevesebb energiával is beérik és kevéssé melegszenek.

A szerverekben már ma is fölényben vannak a 2,5 hüvelykes meghajtók, azonban a merevlemezes tárolókban még a 3,5 hüvelykes diszkek vannak többségben. Pár éven belül azonban minden gyártó át fog térni a 2,5" meghajtókra -- véli a Seagate. Az idén a kritikus vállalati adatok 56 százalékát még 3,5 hüvelykes meghajtón tárolják, míg 43 százalékát 2,6 hüvelykes merevlemezen. 2011-re a 2,5 hüvelykes diszkeké lesz a piac 84 százaléka, miközben az SSD-k részesedése 6 százalékra nő.

Az EMC csúcskategóriás Symmetrix tárolója már ma is rendelhető SSD-kkel, azonban a teljesítménytöbbletnek olyan ára van, amit csak a legnagyobb ügyfelek (bankok, pénzintézetek, hitelkártya-cégek) engedhetek meg maguknak. Azonban ahogy a technológia olcsóbbá válik, az SSD-k más területeken is elterjedhetnek, noha a Seagate szerint sosem fogják teljesen felváltani a hagyományos diszkeket, ezek ár- és kapacitáselőnye belátható időn belül megmarad.

Tavaly mintegy 144 millió vállalati kategóriás merevlemez került piacra, ami éves szinten 9 százalékos bővülésnek felel meg. A Seagate saját becslése szerint 58 százalékos piaci részesedéssel bír ebben a szegmensben. Az iSuppli szerint a teljes merevlemezpiac tavaly 19 százalékkal 514 millió darabra nőtt, a Seagate részesedése 33,9 százalék volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról