:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 21. 12:49

Újdonságok az ősszel érkező OpenOffice.org 3.0-ban

Az OpenOffice.org nyílt forrású irodai csomagnak még a 2.4 verziója sem készült el, de a fejlesztők már gőzerővel dolgoznak a 3.0 változaton, amelynek a megjelenése szeptemberben várható. Az OpenOffice.org Ninja blogon egy alfaváltozatból készült képekkel illusztrálva láthatók a 3-as verzió fontosabb újdonságai.

[HWSW] Az OpenOffice.org nyílt forrású irodai csomagnak még a 2.4 verziója sem készült el, de a fejlesztők már gőzerővel dolgoznak a 3.0 változaton, amelynek a megjelenése szeptemberben várható. Az OpenOffice.org Ninja blogon egy alfaváltozatból készült képekkel illusztrálva láthatók a 3-as verzió fontosabb újdonságai.

Az összes OOo-komponenst érintő változás, hogy a 3-as verzió már natívan, tehát konverter nélkül támogatja az Office Open XML nyílt dokumentumformátumot, amelyet az Office 2007-tel együtt vezetett be a Microsoft. Az OpenOffice.org 3.0 felhasználói ugyanúgy nyithatnak meg OOXML formátumú szöveges dokumentumokat, táblázatok és prezentációkat, t és menthetnek ebbe a formátumba, mint ODF-be, vagyis a szoftver használata szempontjából nem lesz különbség a fájltípusok között. Az OOo 3 támogatni fogja az ODF legújabb, 1.2-es verzióját is.

OpenOffice.org 3.0

A szoftver minden komponensében történtek jelentős változások, ezek között kisebb fejlesztések és valóban látványos újítások is találhatók. Utóbbiakra példa, hogy a Writer szövegszerkesztő már képes egy dokumentumnak egyszerre több oldalát is megjeleníteni, ha elegendő hely áll rendelkezésre a képernyőn -- az Office 2003-ból ismert szolgáltatást a felhasználók régóta kérték az OOo fejlesztőitől. Szintén a Writer fontos újítása, hogy a 3.0 változat felhasználói a szöveg egyes részeihez saját jegyzeketet fűzhetnek a lap margójára, amelyek akár formázhatók is, és a helyesírásuk is ellenőrizhető.

A Calc táblázatkezelő újdonsága egy lineáris megoldóprogram, amely teljesen integrálódik a táblázatkezelőbe. Az igazán nagy táblázatokkal dolgozó felhasználók annak örülhetnek, hogy már 1024 oszlopa lehet egy táblának, a vizuális finomságokra vevők pedig az új színsémáktól lesznek minden bizonnyal boldogok. Az új képességek között említhető még, hogy egy táblázatot egyszerre többen is szerkeszthetnek. Az Impress prezentációkészítő fontos újdonsága, hogy már táblázatok is készíthetők, szerkeszthetők benne, nem kell ezeket más OOo-komponensben létrehozni és onnan beilleszteni.

OpenOffice.org 3.0

A fejlesztők nem csak azt ígérik, hogy az OOo 3 gyorsabb és robosztusabb lesz a korábbi változatoknál, hanem azt is, hogy a szoftver végre futni fog Mac OS X operációs rendszeren, és teljesen támogatni fogja az Aqua interfészt, vagyis tökéletesen illeszkedik a Mac-es alkalmazások képi világába. Vannak olyan dolgok is azonban, amelyek hiányozni fognak az OOo 3-ból, a programcsomag továbbra sem tartalmaz majd az Outlookhoz hasonló levelezőt, és a Mozilla Thunderbird és Lightning esetleg integrációjával kapcsolatban sem történtek előrelépések.

Aki kedvet érez magában az OpenOffice.org 3.0 nagyon korai, fejlesztői változatának kipróbálásához, az letöltheti az előzetest többek között a hivatalos hazai tükörszerverről, Windowsra, Linuxra, Solarisra, valamint Mac OS X-re egyaránt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.