Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 18. 14:46

Csúcskategóriás Sun szalagkönyvtáron archiválja műsorait az RTL Klub

Az RTL Klub a Sun Microsystems csúcskategóriás szalagkönyvtárát vetette be műsorainak archiválására, leváltva korábbi megoldását, amely szintén Sun/StorageTek termék volt, azonban 135 terabájtos kapacitása betelt.

[HWSW] Az RTL Klub a Sun Microsystems csúcskategóriás szalagkönyvtárát vetette be műsorainak archiválására, leváltva korábbi megoldását, amely szintén Sun/StorageTek termék volt, azonban 135 terabájtos kapacitása betelt.

A most bevezetett konfigurációban a SL8500 moduláris szalagkönyvtár 1448 kazettát tud kezelni, ami kazettánként 500 gigabájtos kapacitást figyelembe véve 724 terabájtot jelent. A kazetta-kapacitás a későbbiekben akár 10 ezer slotig bővíthető egy könyvtáron belül, de lehetőség van akár több könyvtár összefűzésére is. Az archiválórendszert a Front Porch Digital által fejlesztett DIVArchive szoftver vezérli -- ez a kombináció rendkívül közkeletű a broadcast alkalmazások területén.

A kiépített rendszer lelke három darab StorageTek T10000 szalagos meghajtó, amelyeknek Magyarországon ezzel a telepítéssel az RTL Klub lett az első felhasználója. A T10000 az eszköz szintjén kínál AES-256 titkosítást, függetlenül a mentett adatok típusától, az operációs rendszertől vagy az alkalmazástól. A vállalat közleménye szerint a titkosítás nem befolyásolja az adatmentés vagy visszatöltés sebességét, vagyis továbbra is elérhető a másodpercenként 120 megabájtos írási sebesség.

Sun StorageTek SL8500 szalagkönyvtár
Sun StorageTek SL8500 szalagkönyvtár

"Mivel az RTL Klub a meglévő StorageTek L700 szalagkönyvtárat teljes megelégedéssel használja, egyértelmű volt, hogy hűek maradunk a Sunhoz" -- magyarázta Szentpéteri Gábor, az RTL Klub műszaki vezetője. "Az alkalmazott Sun/StorageTek hardver és a DIVArchive szoftver párosítása a piacon elérhető legmegbízhatóbb és legjobban skálázható megoldás. Broadcast-körökben ez amolyan etalon." A rendszert a Rexfilm Kft. építette ki, amely a Sun StorageTek termékek kiemelt forgalmazója és szolgáltatási partnere Magyarországon, Bulgáriában és Romániában.

Általános vélekedés a piacon, hogy a tárolórendszerek hagyományosan nagy vásárlóin, azaz a pénzintézeteken és távközlési szolgáltatókon túl a médiaipar lesz a jövőben az ilyen berendezések és megoldások legnagyobb növekedést produkáló felvevőpiaca. Ma már a műsorok készítésre szinte a kezdektől fogva digitális technológia felhasználásával történik, beleértve a rögzítést, vágást, az utómunkát, a tárolást, illetve a sugárzást is. A nagyfelbontású videók, adások megjelenésével és terjedésével a tárolókapacitás iránti igény hatványozottan nő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról