Szerző: Bányai György

2008. március 10. 11:57

A Dell bemutatta első keménykötésű noteszgépét

A Dell bemutatta első ütés- és időjárásálló noteszgépét, mely a rázkódás elleni védelem, a magas- és alacsony hőmérsékletű helyeken történő üzem, valamint az ütésállóság oldaláról maradéktalanul megfelel az amerikai katonai szabványnak. A Latitude XFR D630 ára borsos, közel négyezer dollárért merészkedik a terepre.

[HWSW] A Dell bemutatta első ütés- és időjárásálló noteszgépét, mely a rázkódás elleni védelem, a magas- és alacsony hőmérsékletű helyeken történő üzem, valamint az ütésállóság oldaláról maradéktalanul megfelel az amerikai katonai szabványnak. A Latitude XFR D630 ára borsos, közel négyezer dollárért merészkedik a terepre.

A Pentagon MIL-STD 810F szabványának is megfelelő Latitude XFR D630 ellenálló, sajtolt magnézium-ötvözet burkolata alatt az ismert, jelenleg is több modellel piacon lévő Latitude sorozat részegységei találhatók, a merevlemez épségének érdekében gumifelfüggesztéssel kiegészítve. Ezen kívül gyorszáras tömített ajtók adnak lehetőséget minden egyes cserélhető alkatrész bővítéséhez. A notesz 14,1 hüvelykes, érintésérzékeny, napsütésben is olvasható kijelzője előtt karcálló réteg található, amelyet a gyártó az iparág első ellenálló kijelzőjeként hirdet a vele kapcsolatos írásos anyagaiban.

A gépben a Dell saját, szabadalmaztatott hűtési megoldását alkalmazza, de emellett a hétköznapi Latitude D modellektől az akkumulátor töltési módja is különbözik: az XFR a Dell ExpressCharge technológiáját kapta, melynek segítségével harminc percnyi töltési idő is megspórolható az öltönyös, irodába illő társaihoz képest. A háttértár a rázkódástól védett merevlemezek mellett 32 és 64 gigabájt kapacitású SSD változat is lehet, melynek ütésállósági mutatói messze túlmutatnak a hagyományos, fejekkel és lemezekkel felszerelt változatoknál. A rázkódás mellett a porvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek a tervezés közben, az egész gépház zárt, ezért is volt szükség a különleges hűtési megoldásra.

Dell Latitude XFR D630
Dell Latitude XFR D630

A processzor típusa és a memória mérete szinte teljes szabadsággal variálható, emellett a grafikai alrendszert illetően is több választása lehet a megrendelőnek, akinek a legolcsóbb modellért is legalább 3900 dollárt kell megfizetnie. A Latitude XFR-hez a Latitude D sorozat töltői, illetve dokkolóállomásai is használhatók, ezt a négy kilogrammos, csukott állapotban 6,6 centiméter vastagságú, vaskos készülékház a nagyobb méretei ellenére is lehetővé teszi.

a címlapról