Szerző: Bizó Dániel

2008. február 20. 16:51

Feltétel nélkül átkutathatják notebookunk tartalmát az amerikai határon

[Computerworld] Teljhatalommal bírnak határellenőrzéskor az amerikai hatóságok a beutazó személyek elektronikus eszközeit illetően -- figyelmeztet a vállalati vezetők utazási szövetsége, az ACTE . Az eljárással kapcsolatban két emberi jogi szervezet is keresetet nyújtott be. Az ACTE egy néhány pontból álló tanácsot állított össze azoknak, akik notebookkal vagy más adathordozó eszközzel kívánnak az Egyesült Államokba utazni.

[Computerworld] Teljhatalommal bírnak határellenőrzéskor az amerikai hatóságok a beutazó személyek elektronikus eszközeit illetően -- figyelmeztet a vállalati vezetők utazási szövetsége, az ACTE. Az eljárással kapcsolatban két emberi jogi szervezet is keresetet nyújtott be. Az ACTE egy néhány pontból álló tanácsot állított össze azoknak, akik notebookkal vagy más adathordozó eszközzel kívánnak az Egyesült Államokba utazni.

Az ACTE szerint a legfontosabb azt fejben tartanunk, hogy az Egyesült Államokba belépéskor történő határellenőrzéskor a hatóságok bármilyen indoklás nélkül átvizsgálhatnak egy notebookot vagy bármilyen elektronikus eszközt (mobiltelefon, mp3-lejátszó) beleértve annak működését, valamint a tárolt adatokat is. A határőröknek jogukban áll akár letölteni is a fájlokat, ha szükségesnek látják. A második lényeges pont, hogy az adatok között tetszőlegesen kutathatnak tekintet nélkül azok természetére, beleértve bármilyen személyes vagy vállalati adatot, legyen szó fényképekről, dokumentumokról, banki információkról.

Sőt, a számítógépet vagy más eszközöket nem feltétlenül szolgáltatják vissza a vizsgálatot követően -- ismét indoklás nélkül, meghatározatlan időre lefoglalhatják azokat, igaz ugyan, az ilyen esetek ritkák, az ACTE által megkérdezetteknek csak 4 százaléka hallott ilyen esetről. Az ACTE mindenesetre azt javasolja, csak olyan adatok legyen nálunk, melyek nem kínosak ránk nézve, és személyes vagy üzleti okból érzékeny adatokat inkább a megérkezést követően online, titkosítva töltsünk át, lehetőség szerint. Végül, javasolja az ACTE, hogy legyünk mindig kooperatívak, és ne emeljünk kifogásokat az átkutatással szemben, ugyanakkor kérjünk tájékoztatást, amennyiben le akarják foglalni elektronikus eszközeinket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról