Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 20. 11:01

A biztonság a Windows Server 2008 legfőbb vonzereje

A megnövekedett biztonságot látják a legvonzóbbnak a Windows Server 2008-ban a potenciális vevők, a legjobban pedig a szoftverhibáktól tartanak -- derül ki a CDW által elvégzett felmérésből , amely közel 800 informatikai döntéshozó bevonásával készült, akik részben vállalatoknál, részben kormányzati intézményeknél, valamint az oktatásban dolgoznak.

[HWSW] A megnövekedett biztonságot látják a legvonzóbbnak a Windows Server 2008-ban a potenciális vevők, a legjobban pedig a szoftverhibáktól tartanak -- derül ki a CDW által elvégzett felmérésből, amely közel 800 informatikai döntéshozó bevonásával készült, akik részben vállalatoknál, részben kormányzati intézményeknél, valamint az oktatásban dolgoznak.

A cégek kétharmada biztosan áttér

A válaszok alapján a szervezetek 63 százaléka tervezi bevezetni a Windows Server 2008-at, de a megkérdezettek 18 százalékánál már meg is kezdődött az átállás, vagy legalábbis a migráció tervezése. A Microsoft úgy tűnik, jó munkát végzett az operációs rendszer evangelizációja terén, a válaszadók ötöde azt állította, már ismeri a Windows Server 2008-a, 72 százalék azok aránya, akik saját bevallásuk szerint még keveset tudnak róla, 8 százalék viszont még hírből sem ismeri.

A megkérdezettek 49 százaléka szerint a Windows Server 2008 megnövekedett biztonsága lesz a legnagyobb hasznára a vállalatának, ezen kívül a legvonzóbb tulajdonságok a gyorsabb és egyszerűbb telepítés és konfigurálás (41%), a könnyebb adminisztráció (40%), valamint az integrált virtualizációs köztesréteg, a Hyper-V (35%). A CDW a Windows Vista vállalati bevezetésével kapcsolatban is több felmérést készített, és azokon is a biztonság volt a legfőbb vonzerő.

Ami a Windows Server 2008 bevezetésével kapcsolatos legfontosabb aggályokat illeti, a válaszadók 48 százaléka leginkább a szoftverhibáktól tart, a második a sorban az alkalmazások és a hardverek esetleges inkompatibilitásával kapcsolatos félelem. Figyelemre méltó, hogy a megkérdezettek 25 százaléka tart attól, hogy az alkalmazásai nem támogatottak az új platformon, 19 százalék számára pedig nem világosak a Windows Server 2008 várható előnyei.

Az új operációs rendszernek nem kell utat törnie magának, ugyanis az előző Windows Server változatok ezt már megtették. A CDW felmérése szerint a szervezetek több mint 70 százalékánál a Windows a preferált szerver operációs rendszer. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy szervezet, annál erősebben elkötelezett a Windows Serverek irányába, ugyanakkor annál kevésbé kapkodja el az átállást: a válaszadók 59 százaléka a belátható jövőben nem kíván áttérni a 2008-as verzióra. A kisvállalatok inkább a Small Business Servert preferálják, és általában ők tudnak a legkevesebbet a Windows Server 2008-ról.

Előbb a Vista, aztán a Server

Bár a legtöbben azt hinnénk, a vállalatok a legtöbb esetben együtt állítják át gépeiket korábbi Windows Serverekről a Windows Server 2008-ra és Windows XP-ről Windows Vistára, a CDW felmérése szerint ez távolról sincs így: a megkérdezettek 66 százaléka állította, nincs összefüggés a két migráció között. Azok, akik összekapcsolják a két átállást, rendszerint előbb tervezik bevezetni a Windows Vistát a klienseken, mint a Windows Server 2008-at a kiszolgálókon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról