Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Mobil merevlemez helyett: 1,8 hüvelykes, 128 gigabájtos Mtron SSD

Bányai György, 2008. február 19. 10:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A 32, vagy akár 64 gigabájt kapacitású SSD meghajtók érkezésén ma már nem lepődünk meg, de a 2005-ben alapított koreai Mtron 128 gigabájtos villámgyors tárolója szót érdemel. Az új egység pont akkora, mint az 1,8 hüvelykes mobil merevlemezek.

hirdetés
[HWSW] A 32, vagy akár 64 gigabájt kapacitású SSD meghajtók érkezésén ma már nem lepődünk meg, de a 2005-ben alapított koreai Mtron 128 gigabájtos villámgyors tárolója szót érdemel. Az új egység pont akkora, mint az 1,8 hüvelykes mobil merevlemezek.

Az Mtron 128 gigabájtos SSD meghajtójának tömeggyártása áprilisban indul és nagy valószínűség szerint a számítógép-gyártók mellett a fogyasztók számára is elérhető lesz már az első sorozat is. A meghajtó Zero Insertion Force (ZIF) PATA csatolófelülettel ellátott eszközökbe illeszthető, ilyet alkalmaznak az Apple-nél a MacBook Air noteszgépben illetve számos, újabb merevlemezes iPod zenelejátszóban is.

A 128 gigabájt fejektől és lemezektől mentesen megvalósuló tárolásának ára van, mégpedig nem is kevés, az Mtron meghajtója 1600 dollárral növeli annak a készüléknek az árát, amelybe beépítik. Mindazonáltal a piacra kerülése a már kapható 64 gigabájtos, de legfőképp a 32 gigabájtos változatok árát csökkentheti, egyben kihúzva nevük mögül az élvonalbeli jelzőt.

Már piacon az Mtron 2,5 hüvelykes sorozata, az új 1,8 hüvelykes 128 MB-os áprilisban csatlakozik
Már piacon az Mtron 2,5 hüvelykes sorozata, az új 1,8 hüvelykes 128 MB-os áprilisban csatlakozik

A tárolóegység egysíkú cellás (SLC: Single Level Cell) elrendezésű modulokból építkezik, maximálisan 120 MB/s olvasási, illetve 110 MB/s írási sebességgel mozgathatja az adatokat. A gyártó bejelentett az előzőtől eltérő többszintes cellaszervezésű (MLC: Multi Level Cell) SSD meghajtót is, melynek értékei a fentiétől elmaradnak, ezek 110 MB/s olvasási és 40 MB/s írási képességeket jelentenek.

"Az SSD meghajtókkal az Mtron iparágvezetőként ad új modelleket a növekvő SSD piacnak, mely 2012-re tízmilliárdos nagyságrendekben lesz mérhető. Az új termékeket gondos piackutatás- és elemzés előzte meg, mely során figyelmet fordítottunk a fogyasztók gyors, nagyteljesítményű SSD-k iránti igényeire, őket az újdonságok áprilisban érik el." -- mondta el Steve Jeon az Mtron vezérigazgatója.

Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.