Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 18. 12:45

Linuxos fürtözött rendszerek terén erősít az SGI

A Silicon Graphics bejelentette a fürtözött szuperszámítógépeket szállító Linux Networx vagyonának felvásárlását. Az akvizíció keretén belül az SGI-hoz kerülnek a Linux Networx szoftverei, szellemi portfoliója, illetve egyes szakemberei, cserébe az SGI saját részvényeiért. A munkaállomásairól és szervereiről elhíresült cég emellett jelentős tőkebefektetéshez is jutott az Oak Investment Partners és Lehman Brothers részéről. Egyik tranzakció pénzügyi részleteit sem hozták nyilvánosságra.

[HWSW] A Silicon Graphics bejelentette a fürtözött szuperszámítógépeket szállító Linux Networx vagyonának felvásárlását. Az akvizíció keretén belül az SGI-hoz kerülnek a Linux Networx szoftverei, szellemi portfoliója, illetve egyes szakemberei, cserébe az SGI saját részvényeiért. A munkaállomásairól és szervereiről elhíresült cég emellett jelentős tőkebefektetéshez is jutott az Oak Investment Partners és Lehman Brothers részéről. Egyik tranzakció pénzügyi részleteit sem hozták nyilvánosságra.

A fürtözött szuperszámítógépek terén úttörők közé számító Linux Networx kiterjedt tapasztalattal rendelkezik a területen, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a világ legnagyobb teljesítményű installációit számon tartó Top500 listán jelenleg 9 géppel képviselteti magát, de története során összesen 15 olyat épített, amelyek felkerültek a prominens rangsorba. Az SGI-nek jelenleg 22 gépe szerepel a Top500-on.

Az SGI-nak elsősorban a Linux Networx szoftvereire fájhatott a foga, amelyeket be tud illeszteni jelenlegi portfoliójába, valamint átvesz néhány alkalmazottat, akik szoftvertervezéssel, rendszeroptimalizálással, alkalmazások teljesítményének finomhangolásával és fürtözött rendszerek menedzsmentjére szolgáló szoftverek fejlesztésével foglalkoznak.

Amint arról lapunk is beszámolt, a pénzügyi nehézsgégekkel küszködő Silicon Graphics 2006 tavaszán csődöt jelentett, majd csődvédelem alatt jelentős átszervezést hajtott végre és új stratégiát tűzött ki, amelyben a korábbinál nagyobb szerepet kaptak az addig szinte teljesen hanyagolt x86-alapú szervereket. Az egykor az IT-ipar, a munkaállomás- és szerverpiac egén tündöklő SGI a decemberben véget ért pénzügyi negyedévében 90,1 milliós forgalom mellett 30,8 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, azonban a befutó megrendelései 30 százalékkal 100 millió dollárra nőttek.

A történet érdekessége, hogy az SGI elnök-vezérigazgatója, Robert Ewald épp a Linux Networxtől érkezett az SGI-hoz tavaly áprilisban, ahol az elnök-vezérigazgatói pozíció mellett az igazgatótanács elnökeként is dolgozott. Ewald egyébként már korábban is dolgozott az SGI-nál, de a Craynél és a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépei közül többet is üzemeltető Los Alamos Nemzeti Laboratóriumban is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról