:

Szerző: Bizó Dániel

2008. február 14. 13:46

Gyorsabban terjed Európában a Blu-ray, mint tíz éve a DVD

Jelentősen felgyorsultak a Blu-ray eladások Európában, derül ki a formátumot népszerűsítő szövetség európai bizottsága által közzétett adatokból. A szövetség állítja, a Blu-ray adoptációja gyorsabb, mint a DVD esetében volt, nagyjából egy évtizede.

[HWSW] Jelentősen felgyorsultak a Blu-ray eladások Európában, derül ki a formátumot népszerűsítő szövetség európai bizottsága által közzétett adatokból. A szövetség állítja, a Blu-ray adoptációja gyorsabb, mint a DVD esetében volt, nagyjából egy évtizede.

A Blu-ray Disc Association (BDA) tegnap közölte, hogy a Blu-ray kiadványok összesített eladásai átlépték a 2 milliós küszöböt, amihez mindössze két hónapra volt szükség az egymilliós mérföldkő elérését követően. A GfK International adataira hivatkozva a BDA közleménye szerint eddig 2,4 millió lemezt értékesítettek a formátum rajtja óta, melyből több mint fél milliót csak decemberben adtak el. A decemberi eladásokban a Blu-ray 3:1 arányban verte a HD DVD-t Európában.

A Screen Digest adatai alapján a Blu-ray ezzel gyorsabb felfutást mutat, mint a DVD kilenc évvel ezelőtt. A DVD filmek 1997-ben jelentek meg Nyugat-Európában, és a következő évben 230 ezer lejátszó és 2 millió lemezt értékesítettek, idéz a közlemény. Ehhez képest a Blu-ray piaci debütálásának második naptári évében, 2007-ben a 3,2 millió PlayStation 3 konzolnak köszönhetően 2,3 millió lemezt értékesítettek.

A HD-lemezek eladásai jelenleg eltörpülnek a DVD-forgalom mellett, felfutásuk sebessége kiemelten fontos a formátumok mögött álló, licencdíjakra pályázó vállalatok, valamint a telítődött, sőt tavaly már holtpontra jutott DVD-piaccal küzdő filmkiadók számára, melyek extra keresletet igyekeznek stimulálni. A Warner Brothers január elején bejelentett Blu-ray exkluzivitásával eldőlt, hogy a Sony által támogatott formátum lesz a DVD utódja, ehhez azonban a Blu-ray értékesítés gyors növekedésére lesz szükség idén. A HD DVD eladások a Warner, és ezt követően más cégek lépéseit követően összeomlottak januárban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.