Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 6. 11:20

Új iSCSI-felületű tárolóval rukkolt elő a Dell

Alig egy héttel azután, hogy a Dell lezárta az EqualLogic felvásárlását, a vállalat bejelentette az első olyan terméket, amely már a Dell neve alatt érkezik a piacra. A Dell EqualLogic PS5000 egy középvállalati megoldás, amely a kínálatban a belépőszintű PowerVault MD3000i és az AX sorozat közé illeszkedik.

[HWSW] Alig egy héttel azután, hogy a Dell lezárta az EqualLogic felvásárlását, a vállalat bejelentette az első olyan terméket, amely már a Dell neve alatt érkezik a piacra. A Dell EqualLogic PS5000 egy középvállalati megoldás, amely a kínálatban a belépőszintű PowerVault MD3000i és az AX sorozat közé illeszkedik.

Az iSCSI-alapú PS5000E-ben 16 diszk helyezhető el, amelyek akár 1 terabájtos SATA meghajtók is lehetnek, így a teljes kapacitás 16 terabájt lehet legfeljebb. A termékvonal két másik tagja a PS5000X és a PS5000XV, előbbiben percenként 10 ezret pörgő SAS diszkek biztosítanak legfeljebb 6,4 terabájtos kapacitást, utóbbiba már 15 ezres percenkénti fordulatú lemezeket raknak, összesen 4,8 terabájtnyit. A PS5000 tárolók közvetlenül csatlakoztatható backup-rendszerekhez, nincs szükség alkalmazásszerver közbeiktatására, a telepítést és konfigurációt pedig grafikus kezelőfelület teszi egyszerűvé. Egy hálózaton akár több PS5000 is lehet, amelyeket egy nagy virtualizált tárolóként lehet kezelni, ha arra van szükség.

Az EqualLogic alapítása óta az iSCSI-eszközök piacán ténykedik és nem véletlen esett rá a Dell választása: saját szegmensében, az iSCSI SAN piacon a harmadik legnagyobb játékos az EMC és a Network Appliance mögött, a piaci részesedése 15 százalék feletti. A Dell novemberben jelentette be, hogy 1,4 milliárd dollárt ad a tőzsdei bevezetés küszöbén álló, magánkézben levő EqualLogicért.

A Dell megjelenése és várható terjeszkedése a tárolópiacon egyben az árak gyors esését is magával hozhatja. Az EqualLogic technológiája és a Dell gyártási hatékonysága fenyegető lehet a többi vállalat számára, azonban örvendetes hír a kis- és középvállalatoknak, akik az eddigieknél még kedvezőbb áron építhetik majd ki iSCSI-alapú tárolóhálózataikat. Az IDC előrejelzése szerint az iSCSI SAN piac 2011-re már 6 milliárd dollárosra nő. A kérdés az, hogy az EqualLogic megvásárlása mennyiben befolyásolja a Dell és az EMC kapcsolatát, a két vállalat ugyanis már évek óta együttműködik a tárolópiacon -- a Dell az EMC eszközeit értékesíti a saját neve alatt.

Piaci elemzők azonban úgy vélik, az EMC termékeket elsősorban a nagyobb szervezetek számára pozícionálják, míg az EqualLogic a kisebb ügyfelek számára lehet vonzó, bár a mindössze 2 terabájtos kapacitású belépőmodell is 20 ezer dollárba kerül. Az EqualLogic PS5000 azonnal megrendelhető a Delltől, illetve viszonteladó partnereitől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról