:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 18. 15:35

Képzett, ám munka nélküli programozók írják a kártevőket

Napjainkban a netes bűnözők többsége Oroszországban, Kínában és Dél-Amerikában tevékenykedik, de az F-Secure előrejelzése szerint az elkövetkező öt évben Afrikában, Indiában és Közép-Amerikában is komolyan felvirágzik ez a tevékenység, elsősorban az állástalan informatikusok, programozóknak köszönhetően.

[HWSW] Napjainkban a netes bűnözők többsége Oroszországban, Kínában és Dél-Amerikában tevékenykedik, de az F-Secure előrejelzése szerint az elkövetkező öt évben Afrikában, Indiában és Közép-Amerikában is komolyan felvirágzik ez a tevékenység, elsősorban az állástalan informatikusok, programozóknak köszönhetően.

Az F-Secure feltérképezte a hálózati bűnözésben 1986 óta megfigyelhető változásokat. Az első, 1986 és 2003 között eltelt korszakra az F-Secure szerint az a jellemző, hogy a kártevőket hobbiból írták olyan ártó szándékú felhasználók, akik hírnévre szerettek volna szert tenni. Az ezt követő időszakban a "szabadidős" tevékenységet felváltották a célzott támadások, amiket már profik hajtottak végre, a pénzre utazva. 2003 után új, kártékony kódok előállításával foglalkozó gócpontok alakultak ki a volt Szovjetunió területén, de Brazília és Kína is jelentős szerepet játszik az elektronikus bűnözésben. Ezekben az országokban sok, magasan képzett informatikai szakember él, akiknek nem jut munkalehetőség -- számukra az online bűnelkövetés jövedelmező lehetőséget kínál az anyagi felemelkedésre.

Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási vezetője szerint a kártékony kódok termelésével foglalkozó gócok kialakulását különféle társadalmi és gazdasági okok magyarázzák, és ezek közül legfontosabb a munkalehetőségek szűkössége. "Az utóbbi néhány évben a fejődő piacok nethasználatának növekedése fantasztikus méreteket öltött, Brazíliában az előfizetők száma már meghaladja a kétmilliót. Ezzel egyidejűleg a számítógépes bűnözés 2003 óta felszálló ágba került, akár Brazíliát, Kínát vagy a volt Szovjetunió országait tekintjük."

Az internetnethasználat bővülésének üteme jelenleg Ázsiában a leggyorsabb -- Kínában percenként 200-an csatlakoznak a netezők táborához --, a második helyen Afrika áll. Az informatikai munkahelyek számának növekedése azonban nem követi ezt a tempót, ami a korábban már említett okok miatt teret nyit az online bűnözőknek, ezért új bűnözői csoportok megjelenése várható. A világháló és az internetes szolgáltatások terjedését ráadásul az országok joggyakorlata csak késve tudja követni, ezért az F-Secure szerint azok a számítógépes bűnözői csoportok, amelyek például politikai instabilitással küzdő országokban működnek, könnyen elkerülhetik a felelősségrevonást.

"Ez a trend folytatódni fog, és hatása olyan területekre is kiterjed mint Afrika, India vagy Közép-Amerika" -- jósolja Hyppönen. "Ennek egyik oka, hogy az említett térségekben kevés informatikai munkahely áll rendelkezésre. Sokan szereznek magas szintű számítástechnikai ismereteket, de csak ritkán van lehetőségük ezeket legális jövedelemszerzésre felhasználni." Az F-Secure-nál úgy látják, a jövőben az internetes bűnözés még kifinomultabbá válik, valószínűleg egyre inkább növekedni fog a szoftverekben található sebezhetőségekre alapozó kódok (exploitok), és a célzott támadások jelentősége.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.