Szerző: Bányai György

2008. január 17. 12:57

Hatalmasat esett a FlipStart UMPC fogyasztói ára

A Microsoft társalapítója, Paul Allen által létrehozott Vulcan Inc. vállalat 2004-ben mutatta be első minigépét, amit ma már UMPC-nek hívhatunk. A 2007 márciusában bemutatott FlipStart a következő lépés volt a vállalattól, amelynek árát 2000 dollárról már egyszer csökentették 1500-ra, de a mai naptól 699 dollár olvasható a gyártó weboldalán.

[HWSW] A Microsoft társalapítója, Paul Allen által létrehozott Vulcan Inc. vállalat 2004-ben mutatta be első minigépét, amit ma már UMPC-nek hívhatunk. A 2007 márciusában bemutatott FlipStart a következő lépés volt a vállalattól, amelynek árát 2000 dollárról már egyszer csökentették 1500-ra, de a mai naptól 699 dollár olvasható a gyártó weboldalán.

A parányi apróság a FlipStart PC 1.0 leginkább azon tehetősebb felhasználók számára készült, akik rajonganak a technikai bravúrokat felvonultató apró kütyükért. Mostantól azonban a kevesebb pénzzel rendelkező megszállottak is rendelhetnek a gépből, hiszen a bevezető kétezer dolláros ár harmadáért már hozzájuthatnak a zsebben hordozható aprósághoz.

A mától "olcsón" megvásárolható 150x114x41 milliméteres gép grammonként most először vihető egy dollárnál olcsóbban haza, hiszen a tömege 790 gramm. A számítógép notebookokhoz hasonlóan szétnyitható és háttérvilágítással felszerelt QWERTY billentyűzettel is rendelkezik -- amely dedikált "Ctrl+Alt+Del" gombot is kapott --, azonban a méretek miatt a tízujjas gépelés már egy négy évesnél idősebb gyereknek is kihívást okozhat, ők viszont aligha vágynak FlipStart PC-re. A felnőttek kezükben tartva hüvelykujjukkal intézhetik az adatbevitelt.

FlipStart PC 1.0

Az 5,6 hüvelykes kijelző 1024x600 képpont megjelenítésére alkalmas, ezt egészíti ki a külső státuszkijelző, amelyen 220x176 képponton jelenhetnek meg fontosabb információk (például e-mail érkezése, naptárbejegyzések) a Flipstart becsukott állapotában. A FlipStart lelke egy 1,1 GHz-es ultra-alacsony feszültségű Pentium M processzor, amelyhez 512 megabájt memória és 30 gigabájtos merevlemez csatlakozik. Az akkumulátor akár 6 órán keresztül táplálhatja a gép részegységeit, de rendelhető egy kisebb, a gépet kevésbé vastaggá tévő változat is, amelynek kapacitása a géphez mellékeltnek csak a fele.

A FlipStartot beépített mikrofonnal és hangszóróval, valamint 640x480 képpont rögzítésére alkalmas webkamerával is ellátták. A készülék 802.11 b/g vezetéknélküli hálózatok mellett a nagysebességű EV-DO mobilhálózatokra is képes csatlakozni, Európában azonban egyetlen ilyet sem találni. A FlipStart árában az operációs rendszer is benne foglaltatik, amely Windows XP Professional vagy Windows Vista Business lehet, igénytől függően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról