Szerző: Ady Krisztián

2007. december 17. 11:01

Lassan a 40 hüvelykes képernyőméretről is kiszorulnak a plazmák

A Displaybank legfrissebb jelentése szerint jövőre a 40 hüvelykes területen is jelentős teret veszít a plazma az LCD-technológiával szemben. A piac mérete ennek ellenére jövőre is 27,6 százalékkal bővül majd, 15,56 millió darabra, és a Panasonic márkát birtokló Matsushita Electric Industrial továbbra is megtartja elsőségét 36 százalékos részesedéssel.

[HWSW] A Displaybank legfrissebb jelentése szerint jövőre a 40 hüvelykes területen is jelentős teret veszít a plazma az LCD-technológiával szemben. A piac mérete ennek ellenére jövőre is 27,6 százalékkal bővül majd, 15,56 millió darabra, és a Panasonic márkát birtokló Matsushita Electric Industrial továbbra is megtartja elsőségét 36 százalékos részesedéssel.

A 40 hüvelykes modellek részesedése a 2007-es 58 százalékról 42 százalékra csökken 2008-ban, ezt a méretet is sikerrel támadják ugyanis a nagy rivális LCD-paneleket készítő vállalatok, akik egyre olcsóbb és jobb képminőségű termékeikkel hódítják el a vásárlókat. A plazmagyártók az 50 hüvelyk körüli területre szorulnak lassan vissza, ez a panelméret adja majd a 2008-as forgalom 41 százalékát, közel annyi fogy majd belőlük, mint a 40 hüvelykes modellekből.

Mindeközben egy olyan területen kezdi meg hódítását a plazmatechnológia, mely sosem volt erőssége: a kisméretű, 32 hüvelykes plazmatévék -- ilyen már itthon is található egyik-másik szórakozatóelektronikai szakáruházban -- jelenlegi 1,13 milliós volumene 117 százalékkal 2,5 millió darabosra bővülhet. Jelenleg ilyen méretű plazmapaneleket egyedül az LG és a Samsung SDI gyárt, a többi gyártó a nagyobb méretű és jövedelmezőségű panelekre koncentrál.

Globális LCD-TV piac 2006-2011 (ezer darab és millió dollár)
LCD TV piac
Forrás: iSuppli

A Displaybank előrejelzése szerint egyre több lesz a teljes HD-felbontású plazmatelevízió a boltok polcain, a Matsushita gyártósorairól lekerülő panelek 50 százaléka már teljes HD-felbontású lesz 2008-ban. Hasonló célokat tűzött ki maga elé a Pioneer is, mely szintén számos felsőkategóriás plazmatévét készül bemutatni jövőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról