Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 4. 08:41

Újraindul a Windowsok eredetiségének ellenőrzése -- a Vista SP1 már nem játszható ki az ismert trükkökkel

Mostantól kezdve szigorúbban ellenőrzi a Windowsok eredetiségét a Microsoft: a redmondi cég újraindítja Magyarországon a Windows Genuine Advantage (WGA) programot, amellyel kiszűri a másolt példányokat, a Vista első javítócsomagja pedig már képes blokkolni a legismertebb aktiválási trükköket.

[HWSW] Mostantól kezdve szigorúbban ellenőrzi a Windowsok eredetiségét a Microsoft: a redmondi cég újraindítja Magyarországon a Windows Genuine Advantage (WGA) programot, amellyel kiszűri a másolt példányokat, a Vista első javítócsomagja pedig már képes blokkolni a legismertebb aktiválási trükköket.

Mi az a WGA?

Amint az ismert, a WGA program a kalózmásolatok kiszűrését célozza, a nem eredeti Windowszal rendelkező felhasználók csak a kritikus biztonsági frissítések letöltésére jogosultak. Az eredeti Windowst használók "ajándék" szoftvereket kapnak a Microsofttól, ezek naprakész listája a cég weboldalán látható. Egyes Windows-komponensek frissítése is eredeti operációs rendszerhez kötött, a Windows Media Player 11 például csak a jogtiszta Windowsra települ, korábban ilyen volt az Internet Explorer 7 is, amely nemrég kikerült a programból és ma már kalóz Windowson is fut. A jóhiszemű felhasználók ugyanakkor ingyen juthatnak eredeti Windowshoz, amennyiben számlával és hologramos matricával tudják igazolni, hogy számukra a kalóz operációs rendszert eredetiként értékesítették.

Microsoft Windows XP Genuine Advantage Notification

Magyarországon eddig mintegy 1,8 millió Windows eredetiségét ellenőrizte a Microsoft a WGA keretein belül -- tudtuk meg Deme Csaba marketing-igazgatótól. A vizsgált operációs rendszerek szűk harmada bizonyult hamisnak az ellenőrzés során, a nem legális Windowst futtató PC-k 70 százaléka érvénytelen mennyiségi licenckulccsal bukik meg -- ezek azok az interneten is terjedő sorozatszámok, amelyek rendszerint egy-egy nagyvállalattól vagy más intézménytől szivárognak ki. Ezeket a kulcsokat azonban figyelemmel kíséri a Microsoft és rendszeres időközönként frissíti a saját adatbázisát is, amely az illegális kulcsokat tartalmazza.

A WGA Notification automatikus frissítésként települ a Windowst futtató gépekre, az operációs rendszert azonban csak akkor tekinti legálisnak a Microsoft, ha az ellenőrzőrutin rendben le is futott -- mondta el lapunk érdeklődésére Szelthafner Zoltán, az asztali Windowsokért felelős Microsoft-divízió hazai vezetője. Ezért azokon a PC-ken, amelyek nem kapcsolódnak rendszeresen az internetre, érdemes lehet a csomagdisztribúciós rendszeren vagy a rendelkezésre álló menedzsment-eszközben körültekintően időzíteni a telepítést, nehogy a licencelt operációs rendszert kalóznak azonosítsa a WGA csak azért, mert például egy vállalatvezető épp akkor csatlakozott le a hálózatról, amikor az ellenőrzés még futott.

Vége a Vista-trükköknek

A Vistát számtalan trükkel lehet kalózváltozatban telepíteni, használni, az ilyen példányok üzemeltetői számára rossz hírt jelent, hogy a 2008 első negyedévében érkező szervizcsomagba a Microsoft olyan megoldásokat vezet be, amikkel kiszűrik az ismert trükkök többségét (pl. BIOS-átírás, vagy a 2099-es trükk). A redmondiak állítása szerint az eszközölt változtatásokkal a jelenleg használt kalóz Visták túlnyomó többsége "semlegesíthető". A gyanús gépeket újra kell majd aktiválni.

Microsoft Windows Vista Genuine Advantage Notification

A Windows Vista esetében azonban némileg enyhül a Microsoft szigora. A nem (megfelelően) aktivált operációs rendszer eredetileg csupán 30 napig működőképes, ezt követően úgynevezett korlátozott üzemmód lép életbe, ekkor a Vista csak az Internet Explorert engedi megnyitni, és a felhasználónak óránkéntújra be kell jelentkeznie. A WGA ellenőrzéssel kapcsolatos nehézségek, főleg a folyamatos internetkapcsolattal nem rendelkező célszámítógépek vagy speciális földrajzi területeken használt hordozható gépek miatt a Vistába levő ún. Csökkentett Működési Módot most a Microsoft megszünteti, de ezen rendszerek felhasználói folyamatos figyelmeztetést kapnak majd, hogy a szoftverük valószínűleg nem eredeti, forduljanak a Microsofthoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról