Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz 10 alkalmas, 30 órás online Angular és DevOps képzéseinkre!

GPS nélkül is meghatározhatja helyzetünket az új mobilos Google Maps

Ady Krisztián, 2007. november 29. 09:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megjelent a Google online térképe, a Google Maps mobilos kliensének legújabb verziója, melynek legfőbb újdonsága, hogy helymeghatározó modul nélküli telefonokon is többé-kevésbé pontosan képes kiháromszögelni helyzetünket. Mindehhez a mobilszolgáltatóktól kapott adatokat, a mobiltornyok helyzeteit használja fel.

[HWSW] Megjelent a Google online térképe, a Google Maps mobilos kliensének legújabb verziója, melynek legfőbb újdonsága, hogy helymeghatározó modul nélküli telefonokon is többé-kevésbé pontosan képes "kiháromszögelni" helyzetünket. Mindehhez a mobilszolgáltatóktól kapott adatokat, a mobiltornyok helyzeteit használja fel.

A 2-es verziószámot átlépő új változat szinte bármilyen internetre csatlakozni képes, javás mobiltelefonon képes elfutni, azonban nem minden hálózatban -- és készüléken -- nyújtja ezt az új mutatványt. Itthon egyelőre a Pannon hálózatáról "jelentettek kémeink" sikeres kísérleteket, általban több száz, akár több mint 1000 méteres tévedésekkel. A helyzetünk meghatározása nem csak szórakozásra jó, kiszélesíti a kis alkalmazás felhasználási területeit.

A Google főként azért vezette be ezt a megoldást mobil szoftverébe, hogy megkönnyítse az útvonaltervezést: a kezdő címet nem kell beírnunk a készülékbe, vagy könnyebben kiválaszthatjuk a pozíciónk környékét mutató térképről. A szoftver szerint "kimért" helyzetünket egy kék pont jelzi a térképen, külön megjelenítve, ha ennek meghatározására nem a beépített GPS-modult használta a program.

Google Maps Mobile
Kép: C|Net

A GPS-szel ellentétben a mobiltornyos háromszögelés bár sokkal pontatlanabbul, de épületen belül is működőképes lehet, további előnyös tulajdonsága még, hogy sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint az áramzabáló GPS. A Google saját adatbázisból dolgozik, mely az Egyesült Államok, Európa, Ausztrália, Új-Zéland, Oroszország, Tajvan, és Európa legtöbb országának mobilszolgáltatóitól begyűjtött információkon alapul.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.