Szerző: Bányai György

2007. november 28. 14:41

Számítógépként hasznosítja újra a használt mobiltelefonokat egy japán cég

A japán Hokuto System használt mobiltelefonok alkatrészeiből építi a közeljövőben piacra kerülő kisméretű számítógépeit.

[HWSW] A japán Hokuto System használt mobiltelefonok alkatrészeiből építi a közeljövőben piacra kerülő kisméretű számítógépeit.

A Hokuto System által épülő számítógép nem minden alkatrésze származik az öreg mobilokból, a DVIEW névre keresztelt, névjegykártya méretű fő áramköri lap saját fejlesztés. A divatjamúlt mobilokból kerül beszerelésre azonban a 2,2 hüvelykes kijelző, a 81 megahertzes ARM processzor, valamint a 16 bites hangkártya, amely képes kezelni az MP3 állományokat. Ezek mellé alapkiépítésben 40 kilobájt SRAM is társul.

Hokuto System DVIEW

A cég már ma is vesz fel előrendeléseket, de ezek mennyisége határozza meg majd az árat, amely még kalkuláció alatt áll, illetve függ attól, hogy milyen extra lehetőségekre van a megrendelőknek szüksége (WiFi, Bluetooth, vagy USB támogatás, esetleges külső tároló csatlakoztatásának lehetősége).

A Hokuto reméli, hogy a kisméretű, egyben igen olcsó gépeket a megrendelők nagy többsége üzletek önműködő reklámkijelzőjeként, vagy adattáblájaként fogja alkalmazni. Egyéb felhasználási terület lehet még az otthonok világításának, fűtésének vezérlése, de múzeumokban amolyan idegenvezető információs készülékként is használhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról