Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 27. 15:24

Linuxos tanfolyamokat indít az Oracle

Az Oracle Enterprise Linux képzési és minősítési programot indít az Oracle University keretein belül: az új kurzusok nem csak a Linux operációs rendszerre alapulnak, hanem a tananyag a Linux rendszeren Oracle Database adatbázist futtató adatbázis- és rendszergazdákat is megcélozza.

[HWSW] Az Oracle Enterprise Linux képzési és minősítési programot indít az Oracle University keretein belül: az új kurzusok nem csak a Linux operációs rendszerre alapulnak, hanem a tananyag a Linux rendszeren Oracle Database adatbázist futtató adatbázis- és rendszergazdákat is megcélozza.

Az "Enterprise Linux: Alapismeretek" tanfolyam a Unix vagy Linux parancssori kezeléséhez szükséges legfontosabb ismereteket öleli fel, például a Linux fájlrendszerének felépítése és kezelését, a logikai kommunikációs csatornákat, az átirányítás és a reguláris kifejezések alapvető működését. Az "Enterprise Linux: Rendszeradminisztráció" tanfolyamon már a Linuxot futtató számítógépek telepítéséhez és karbantartásához szükséges tudnivalók is elsajátíthatók.

Az "Oracle Database: Linux alapú Oracle rendszerek kezelése adatbázis-adminisztrátorok számára" című tanfolyam célja, hogy az DBA-k elsajátítsák az Oracle Database Enterprise Linuxra történő telepítésének követelményeit, illetve hogy a Linuxot hogyan tudják úgy finomhangolni, hogy azon egy Oracle adatbázis a legjobban működjön. Az "Oracle Database: Linux alapú Oracle rendszerek felügyelete rendszergazdák számára" tanfolyam témakörei a következők: a Linux alapú rendszer felkészítése az adatbázis telepítésére, az Oracle adatbázis Enterprise Linux környezetben való működése, az adatbázis architektúrája, az adatbázisnak a folyamatok listájára, a lemezterületre, valamint a memória- és a processzorhasználatra gyakorolt hatása.

"Az Oracle régóta elkötelezett támogatója a Linuxnak, így nem meglepő, hogy az Oracle University Linux-tanfolyamokkal bővíti világszínvonalú képzési kínálatát" -- nyilatkozta Gere István, az Oracle Hungary oktatási igazgatója, majd hozzátette: "Az új program jól illeszkedik az eddigi képzési koncepcióhoz, így Magyarországon is elindulnak a tanfolyamok 2008. januártól kezdődően."

A tanfolyamot elvégző szakemberek kétféle oklevelet szerezhetnek. Az Enterprise Linux Certified Administrator oklevél a tanfolyamot sikeresen elvégző rendszeradminisztrátoroknak az Enterprise Linux kezelésében való jártasságát tanúsítja. A Managing Oracle on Linux Certified Expert oklevél igazolja birtokosának az Oracle Database adatbázis-kezelő Linux rendszeren való beállításáról szerzett ismereteit. A minősítési rendszer célja, hogy tanúsítsa a testreszabáshoz, finomhangoláshoz, teljesítményfelügyelethez szükséges és más alapvető ismeretek elsajátítását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról