Szerző: Ady Krisztián

2007. november 22. 10:32

Digitális rádiósugárzási tesztet indított az Antenna Hungária

Az ORTT Testülete jóváhagyta, az NHH pedig engedélyezte az Antenna Hungária számára, hogy T-DMB (Terrestial - Digital Multimedia Broadcasting) kísérletet indítson hazánkban. A digitális rádiós műsorsugárzási kísérlet november 13 óta zajlik, egészen a hó végéig. A kísérlet során tíz rádió 29 perces, rögzített műsora hallható végtelenítve, de a szabvánnyal kompatibilis vevőberendezés képernyőjén megjelenik az éppen kiválasztott műsorszolgáltató logója is.

[HWSW] Az ORTT Testülete jóváhagyta, az NHH pedig engedélyezte az Antenna Hungária számára, hogy T-DMB (Terrestial - Digital Multimedia Broadcasting) kísérletet indítson hazánkban. A digitális rádiós műsorsugárzási kísérlet november 13 óta zajlik, egészen a hó végéig. A kísérlet során tíz rádió 29 perces, rögzített műsora hallható végtelenítve, de a szabvánnyal kompatibilis vevőberendezés képernyőjén megjelenik az éppen kiválasztott műsorszolgáltató logója is.

A T-DMB technológiával sugárzott rádió és tévéadások főként a távol-keleten, Dél-Koreában érhetők el, ahol a mobilszolgáltatók már számos digitális tunerrel ellátott mobiltelefont is kínálnak a felhasználóknak. A Samsung tavaly Európa számára is piacra dobott egy ilyen digitális tunerrel felszerelt, elfogatható kijelzőjű mobiltelefont. Kontinensünkön Franciaországban indulhattak el az első sugárzott T-DMB adások, 2006 közepén, Németországban pedig a futball-világbajnokság alkalmával indítottak DMB adásokat a mérkőzéseknek helyt adó tizenkét városban

SGH-F500
Samsung SGH-F500

A T-DMB technológia többek között a DVB-H-val is versenyez, mely szintén földi sugárzású, digitális adások vételét nyújtja mobil eszközök számára specializálva. A T-DMB kísérlet miatt a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. által több mint tíz éve, 1995-től folytatott DAB kísérleti adás sugárzása szünetel, az adás december 1-én áll vissza a Magyar Rádió műsoraival.

a címlapról