Szerző: Bányai György

2007. november 19. 12:41

Ultravékony, nagyfelbontású elektronikus könyv a Seiko Epsontól

A Seiko Epson UXGA felbontásra képes elektronikus könyvet mutatott be a Yokohamában megrendezett Embedded Technology 2007 kiállításon a nagyérdeműnek.

[HWSW] A Seiko Epson UXGA felbontásra képes elektronikus könyvet mutatott be a Yokohamában megrendezett Embedded Technology 2007 kiállításon a nagyérdeműnek.

Az Embedded Technology 2007 kiállításon november 14-16. között láthatták az érdeklődők a Seiko Epson által bemutatott, mindössze 3 milliméter vékony elektronikus könyvet, amelynek kijelzőjén a lapok 1200x1600 szürkeárnyalatú pixelen, közel kétmillió képponton jelennek meg. A készülék annyira vékony, hogy az energiát gombelemnek kell szolgáltatnia, amelynek limitált élettartama még így is 1400 lapozásra elég, hiszen a kép megtartása a technológiának köszönhetően nem igényel energiát.

Seiko Epson eReader

A vékony elektromos könyv kijelzője úgynevezett elektromos papír, melynek pixeljeit mikrokapszulák alkotják. Ezek egyik oldalát -- az egyszerű kiviteleknél -- jellemzően fekete, a másikat fehér pigmentekkel színezik, majd elektromos áram segítségével állítják be a megfelelő irányba. A kijelző előnye, hogy csupán a megjelenő tartalom frissítéséhez fogyaszt energiát, nincs szükség háttérvilágításra, a kijelzőn pedig kikapcsolt állapotban is látható marad a tartalom.

A prototípus további jellemzőinek ismertetése pár alapadatra korlátozódott, így ezidáig a 6,7 hüvelykes aktív képterületről, (230 pixel/hüvelyk) 0,7 másodperces képfrissítési sebességről, valamint a mini USB csatlakozóról lehet tudomásunk az 57 grammnyi tömeg mellett. Árak és dátumok még nem hangzottak el a termékkel kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról