Szerző: Bizó Dániel

2007. november 15. 13:52

A Dellel is megegyezett a Sun a Solaris támogatásáról

Forgalmazni fogja a Solaris operációs rendszert a Dell, jelentette be tegnap a vállalat a Sun Microsystemsszel karöltve. A Dell ezzel a második vezető szerverszállító az IBM mögött, mely megállapodást kötött a Sunnal a Solaris viszonteladásáról. Az egyezség mindkét fél számára hasznot hajthat, hiszen a Dell immár solarisos alkalmazásokat futtató ügyfeleket is képes lesz kiszolgálni, ahogyan a Sun nemcsak a Solarisszal kapcsolatos üzletét bővítheti, hanem feltérképezheti, és elérheti a Dell hatalmas ügyfélbázisát is.

[HWSW] Forgalmazni fogja a Solaris operációs rendszert a Dell, jelentette be tegnap a vállalat a Sun Microsystemsszel karöltve. A Dell ezzel a második vezető szerverszállító az IBM mögött, mely megállapodást kötött a Sunnal a Solaris viszonteladásáról. Az egyezség mindkét fél számára hasznot hajthat, hiszen a Dell immár solarisos alkalmazásokat futtató ügyfeleket is képes lesz kiszolgálni, ahogyan a Sun nemcsak a Solarisszal kapcsolatos üzletét bővítheti, hanem feltérképezheti, és elérheti a Dell hatalmas ügyfélbázisát is.

Minél több Solaris fusson!

A meglepetésszerű bejelentésre az Oracle OpenWorld konferenciáján került sor, ahol Jonathan Schwartz, a Sun elnök-vezérigazgatójának beszédekor tűnt fel a színpadon Michael Dell. A két vállalat egy többéves viszonteladói megállapodást kötött, közölték a jelenlévőkkel, melynek keretében a Dell egyes PowerEdge kiszolgálóit Solaris 10 operációs rendszerrel is kínálni fogja. Schwartz szavai alapján a Sun egy új szakaszt ért el, melyben a lehető legnagyobb Solaris felhasználói bázist akarja kiépíteni, függetlenül attól, milyen hardveren fut a szoftver. A Solaris a legnépszerűbb szerver UNIX-rendszer a telepítések száma alapján, köszönhetően főként ingyenes elérhetőségének, és nyílt forráskódú verziójának.

"A legostobább dolog, amelyet tehettünk volna, hogy odamegyünk ezekhez a Solaris-ügyfelekhez, és azt mondjuk, 'Elrontottátok, hibát követtetek el'. És ők ránk nézhettek volna, és azt mondák: 'Nem, nem értesz meg'" -- mondta Schwartz arra utalva, hogy a Sun régebben nem adott támogatást nem Sun hardveren futó Solarishoz, és csak az elmúlt években támogatja más gyártók minősített gépeit. Richard Green, a Sun szoftverüzletéért felelős alelnök és igazgató szerint a Solaris telepítések 70 százaléka Dell, HP, és IBM gépeken található.

A megállapodás értelmében egyes PowerEdge szerverek Solaris 10 rendszerrel előtelepítve is megrendelhetőek lesznek, valamint a Delltől technikai támogatás is vásárolható majd a Solaris 10-hez. Schwartz elmondása alapján az operációs rendszerrel kapcsolatos problémákkal a Dell support is foglalkozik majd, de a vevő akár a Sunnal is szerződhet akár, akik így a vállalat értékesítési csapatának látókörébe kerülnek. "Semmi sem akadályozza meg a Sunt abban, hogy megpróbáljon [üzleti] lehetőségeket keresni azokkal az ügyfelekkel is" -- közölte Green az InformationWeek magazinnal. A Dell által értékesített támogatási csomagokból befolyó bevételből a Sun is részesedik majd.

Átalakult az ipar

A delles ügylet a második az IBM-mel közösen kidolgozott egyezség mögött. A Kék Óriás és a Sun augusztusban tette váratlan, nagy horderejű bejelentését, mely az IBM rendszerein teszi elérhetővé a Solaris 10-et -- az IT-piac képének átalakulását jelezve. A széleskörű megállapodás magába foglalja a közös minősítési és driverfejlesztési, rendszerintegrációs erőfeszítéseket, és esetleges portolási feladatokat is. Az egyezség értelmében kezdetben az IBM egyes x86-os szerverein, konkrétan a BladeCenter HS21 (kétutas Xeon) és LS41 (négyutas Opteron), a System x3650 (kétutas Xeon), x3755 (négyutas Opteron) és x3850 (négyutas Xeon MP) dobozokon válik elérhetővé, de később akár System z (laborszinten már portolásra is került), System p vagy i gépeken is futhat a Solaris, amennyiben kereslet mutatkozik rá.

Solaris 10 telepítő

A Dellel és IBM-mel kiépített partneri viszony a korábban vertikális szereplőkkel tömött IT-ipar további horizontális átalakulását jelzi, egyúttal a heterogén kínálatot, a választási lehetőséget igénylő piaci realitást is. "Nem látom, hogy egyetlen operációs rendszer lenne "A" választás. Az ügyfelek és a piacok választanak. Az érett szállítók pedig ezekre az igényekre válaszolva reagálnak. Sok ügyfél szereti a Solarist, és lojális hozzá" -- mondta el augusztusban Bill Zeitler, az IBM szerverekért felelős igazgatója , majd a Linux/System z kapcsán hozzátette, hogy "összességében most jobban teljesítünk, hogy választási lehetőséget adunk az ügyfeleknek". Hasonló véleményt hangoztatott Jonathan Schwartz is, a Sun elnök-vezérigazgatója. "Miután a hardverünket szétválasztottuk a szoftverünktől, mindkettőből többet adtunk el".

Az x86-os szerverek legnagyobb forgalmazója, a HP számos ProLiant szervere rendelkezik Solaris minősítéssel, az operációs rendszerhez támogatást azonban nem kínálnak, és nem előtelepítik azt. Problémáival a Sunoz kell fordulniuk az ügyfeleknek. "Kapcsolatunk a HP-val távolságtartó" -- fogalmazott Schwartz még az IBM-mel közös bejelentéskor. A Dell és a Sun közötti megállapodás részletei nem nyilvánosak, de feltételezhető, hogy legalábbis ideiglenesen kizárja egy hasonló HP-Sun egyezség létrejöttét, amivel a mostanában szenvedő Dell némi előnyhöz juthat a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról