Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Sony: patthelyzetbe került a Blu-ray és a HD DVD

Bizó Dániel, 2007. november 09. 13:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[Associated Press/HWSW] A Sony elnök-vezérigazgatója, Howard Stinger elismerte, hogy a vállalata vezetésével támogatott Blu-ray formátum patthelyzetbe került a Toshiba HD DVD-vel szemben. Stringer megjegyzése csak néhány nappal követi a Blu-ray szövetség győzelmi önünneplését , melyet Hollywoodban rendeztek október végén.

[Associated Press/HWSW] A Sony elnök-vezérigazgatója, Howard Stinger elismerte, hogy a vállalata vezetésével támogatott Blu-ray formátum patthelyzetbe került a Toshiba HD DVD-vel szemben. Stringer megjegyzése csak néhány nappal követi a Blu-ray szövetség győzelmi önünneplését, melyet Hollywoodban rendeztek október végén.

Bár a HD DVD a Toshiba agresszivitásának köszönhetően előnyre tett szert tavaly, a Blu-ray nagyobb hardvergyártói és kiadói támogatottságának, valamint a PlayStation 3 rajtjának köszönhetően hamar ledolgozta hátrányát a születendő HD-lemezpiacon. Az idei év elejétől kezdve a Blu-ray nagyjából a HD DVD forgalmának kétszeresét produkálja, ami alapján az egyetlen HD-formátumot akaró ipar és kereskedők lényegében a Blu-ray győzelméről kezdtek beszélni. A Toshiba ugyanakkor kellemetlen árcsökkentésekkel kapaszkodik a piacba, majd augusztusban váratlan fordulat történt: az addig pártatlan Paramount Pictures és DreamWorks Animation stúdiók bejelentették HD DVD exkluzivitásukat, gyökeresen ellentmondva az addigi trendeknek.

"Ez egy nehéz harc", idézi Hower Stringer egy Manhattanben tartott beszédét az Associated Press hírügynökség. "Próbáltunk érdemi győzelmet aratni, ami egy ideig sikerült is, amíg a Paramount oldalt nem váltott" -- kommentálta a fejleményeket a világ másodszámú vezető elektronikagyártójának vezetője. A Paramount és a DreamWorks a New York Times és a Wall Street Journal értesülései alapján jelentős összegű támogatásban részesültek, előbbi lap összesen 150 millió dollár értékű juttatásról számolt be. A két kiadó lépését a Blu-ray oldalán álló stúdiók hevesen támadták.

Az éles küzdelem, és hatalmas pénzek ellenére a harc kimenetele Stringer szerint nem bír túlságosan nagy jelentőséggel, csak presztízskérdés. "Nem is jelent olyan sokat", közölte, majd hozzátette, hogy azt kívánja, bárcsak egyesített formátumot tudott volna létrehozni a két tábor. Stringer ezen megjegyzése éles kontrasztban áll a Blu-ray eddigi látszólagos fontosságával a Sony számára, melynek többek között a PlayStation 3 konzol stratégiáját is alárendelte. A konzol magas előállítási költségének egyik meghatározó tényezője a fillérekért termelt DVD-meghajtókhoz képest kezdetben igen drága BD-lejátszó. A PS3 önköltség alatti értékesítése és a bevezetéséhez kapcsolódó kiadások kapcsán a Sony hatalmas veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni eddig, és nyomasztó hátrányba került a Microsoft Xbox 360 platformmal szemben.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.