Szerző: Bányai György

2007. november 6. 09:26

Igazi autóba való szoftvert írtak a Gran Turismo fejlesztői

A Polyphony Digital fejlesztőcsapat nem áll távol az autók világától, ehhez a névhez köthető ugyanis az egyik PlayStation játéksiker, a Gran Turismo autóverseny-sorozat. A csapat most egy, az autók műszerfalába építhető multifunkciós kijelzőt csinált.

[HWSW] A Polyphony Digital fejlesztőcsapat nem áll távol az autók világától, ehhez a névhez köthető ugyanis az egyik PlayStation játéksiker, a Gran Turismo autóverseny-sorozat. A csapat most egy, az autók műszerfalába építhető multifunkciós kijelzőt csinált.

A Tokio Motor Show rendezvényen mutatták be október 24-én Japán egy kedvelt méregzsákjának a Nissan GT-R kupénak új változatát, amelynek műszerfalában a PolyPhony Digital által fejlesztett kijelző kapott helyet. Az érintésérzékeny megjelenítőn tizenegy fülön lapozhatjuk végig az autóval kapcsolatos adatokat: minden olyan adatot kiírathatunk, amelyekre egy autóversenyzőnek szüksége lehet, így nem csak a hűtőrendszer állapotáról, vagy kormány aktuális szögállásáról szerezhetünk információt, hanem még a pilótára ható hossz- és keresztirányú nehézségi erőt is kijeleztethetjük.

A Nissan GT-R 480 lóerős motorjából származó adatok nem csak leolvashatók, hanem naplózásra is kerülnek, így egy hosszabb túra után kielemezve azokat, alacsonyabb fogyasztást is elérhetünk, vagy javíthatjuk a vezetéstechnikánkat. A kijelzésre kerülő adatok három csoportra oszthatók: mechanikai információk (folyadékok hőmérséklete, olajnyomás, töltőnyomás, nyomatékmegosztás), vezetési információk (kormányelfordulás, gáz- és fékpedál állása, kereszt- és hosszirányú nehézségi erő), valamint a fogyasztással kapcsolatos adatok, amelyek esetén a vezetési stílustól függő sebességváltási grafikon a legkedvezőbb váltási fordulatszámmal is leolvasható.

A kijelző üzemmódjai közül kiválasztható az egyműszeres (kiválasztott egyetlen érték megjelenítése) vagy a multi-kijelzés is, utóbbi esetben mi is válogathatunk a megjelenésre kerülő hat adat közül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról