Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Európai mobilszolgáltató is teszteli a Motorola otthoni mobiltornyát

Ady Krisztián, 2007. november 05. 16:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[vnunet] Már Európában is tesztelik az első femtocellákat: a Motorola alelnöke, Joe Cozzolino közölte, hogy a vállalat egy jelentős Európai mobilszolgáltatóval közösen próbálgatja az otthoni harmadik generációs lefedettséget növelő megoldást. A Motorola Netopia Broadband Server komplett megoldást kínál a szolgáltatóknak.

hirdetés
[vnunet] Már Európában is tesztelik az első femtocellákat: a Motorola alelnöke, Joe Cozzolino közölte, hogy a vállalat egy "jelentős Európai mobilszolgáltatóval" közösen próbálgatja az otthoni harmadik generációs lefedettséget növelő megoldást. A Motorola Netopia Broadband Server komplett megoldást kínál a szolgáltatóknak.

A femtocellák a mobilelőfizető otthonába varázsolják a mobiltornyot, jobb minőségű és sebességű szolgáltatást kínálva. A mini adótornyok csatlakoznak a mobilszolgáltató hálózatára, de egyben az előfizető vonalas, vagy kábeles internetelőfizetésére is, melyen keresztül olcsóbb, esetleg ingyenes hívásokat, internetet nyújthatnak, miközben tehermentesítik is a mobilszolgáltató tornyait.

Az Ovum felmérése szerint hatalmas lehet az igény az ilyen megoldásokra, hiszen az európai felhasználók főként otthon telefonálnak, a mobilforgalom 30-40 százalékát otthonról regisztrálják. A femtocelláknak köszönhetően mobiltelefonunk is tovább bírhatja egy feltöltéssel, hiszen kisebb teljesítmény is elegendő a mobil kapcsolat tartására. Az Ovum szerint 2010-ben már 12 millió femtocella működhet a nyugat-európai otthonokban.


Szélessávú internetünkre kapcsolódik a helyi mobilcella, a femtocella

Wi-Fi alternatíva

A mobilszolgáltatók a femtocellákra a helyi Wi-Fi lefedettség alternatívájaként is tekintenek. Ezzel a megoldással szükségtelenné válik a WLAN-vezérlők beépítése a mobiltelefonokba, egy igen energiaigényes komponenstől szabadulhatnak meg a készülékek. A helyi cella sokkal jobb minőségű kapcsolatot is nyújthat -- főleg a 3G esetén oly kritikus épületen belül --, hiszen a router nagyobb érzékenységű antennával is rendelkezhet, mint az egyre kisebb mobilkészülékek beépített, nyúlfarknyi antennái.

A szkeptikusak szerint a koncepciót nehéz lesz eladni a nehezebb telepíthetőség és konfigurálhatóság miatt, illetve a szolgáltatóknak is új üzleti modelleket kell kidolgozniuk a femtocellák támogatására.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.