:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 14. 10:43

Új központi switchet jelentett be a HP

Bejelentette új központi switchét a HP, amellyel a Cisco hasonló kategóriás eszközeinek kíván versenytársat állítani. A ProCurve 8212zl a már korábban bemutatott 3500-as és 5400-as sorozat alapjaira épül, azonban azoknál nagyobb, több, jobb.

[HWSW] Bejelentette új központi switchét a HP, amellyel a Cisco hasonló kategóriás eszközeinek kíván versenytársat állítani. A ProCurve 8212zl a már korábban bemutatott 3500-as és 5400-as sorozat alapjaira épül, azonban azoknál nagyobb, több, jobb.

Ha switchekről esik szó, valószínűleg keveseknek ugrik be a HP hálózati üzletága, pedig a ProCurve igazán megérdemli a figyelmet. A divízió az EMEA régióban -- amely egyébként a bevételének közel kétharmadát adja -- az elmúlt három negyedév mindegyikében 40 százalék feletti növekedést produkált, az eladások bővülése kétszeresen felülmúlta a piaci átlagot. A leszállított portszám alapján számított piaci részesedésben a HP (15,7%) második a Cisco (49%) mögött, jóval megelőzve olyan nagynevű vetélytársakat mint a 3Com (8,8%) és a Nortel (4,8%) -- állítja a Dell'Oro elemzőcég.

Az új nagyágyú

A 8200-as sorozatot a HP elsősorban közép- és nagyvállalati környezetbe szánja, leginkább olyan cégeknek, amelyek nem internetszolgáltatók és nincsenek speciális igényeik (pl. MPLS, SDH). Paul Congdon, a ProCurve üzletág műszaki igazgatója szerint a középvállalatok számára eddig nem volt elérhető árú központi switch, ez most a 8282zl-lel megváltozik. Az ilyen vállalatok akár az egész hálózati infrastruktúrájukat felépíthetik HP eszközökből, a központtól a végpontokig.

HP ProCurve 8212zl

A 8212zl ugyanarra a saját fejlesztésű ProVision lapkára épül, amelyre a 3500-as és 5400-as sorozat, így aztán garantált az együttműködés, a kompatibilitás, a három terméksorozat szolgáltatásai is azonosak és a menedzselésük is teljesen egyforma. Az 5400-as sorozathoz képest a legnagyobb változást az jelenti, hogy a 8200-as sorozatban nem csak a tápegységek, hanem a menedzsment- és a kapcsolómodul is redundánssá tehető, biztosítva a magasabb rendelkezésre állást. A modulok az egész sorozatban ugyanazok, ami egyszerűsíti a bővítést, illetve a szervizelést.

A 8212zl paraméterei meggyőzőek: a 9U magas passzív keretbe épített, 692 Gbps switch kapacitású eszköz legfeljebb 288 GbE portot (mindegyiken Power over Ethernet támogatással) vagy 48 darab 10 gigabites Ethernet-portot képes kiszolgálni, de építhető bele wireless modul is, így a vezeték nélküli hozzáférési pontok virtuális "rádió" portként láthatók és felügyelhetők. A termék fogadtatása kedvező, a mintegy 100 tesztelő cég közül mindegyik rendelt a 8212zl-ből, így a HP máris 15 ezer portra vett fel megrendelést.

Hogy a HP mennyire komolyan gondolja a megjelenést ebben a piaci szegmensben, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a 8200-as switchre élettartam-garanciát vállal, az esetlegesen meghibásodott eszközöket pedig a bejelentést követő munkanap cseréli. A szoftverfrissítések a termékhez teljesen ingyenesek. A 8212zl ára alapkiépítésben 20 ezer eurótól indul, a vállalat szerint ez egyedülállóan kedvező ár-érték arányt jelent a Cisco hasonló kategóriás eszközeihez képest.

HP a CERN-ben

Az új ProCurve switch európai premierjének helyszíne a genfi CERN volt, ami a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézete, és a world wide web szülőotthona is egyben. A HP és a CERN között 2005-ben jött létre egy megállapodás, amelynek értelmében az intézet hálózati infrastruktúráját HP ProCurve eszközökre cserélik, ez a folyamat a mai napig nem ért véget egyébként -- havonta több mint száz HP switchet telepítenek az IT-részleg munkatársai.

A CERN-ben épül a világ legnagyobb tudományos műszere, a Large Hadron Collider részecskegyorsító, amely egy 92 méterrel a föld felszíne alatt található, 27 kilométer kerületű, részben francia területre is átnyúló alagútban kapott helyet. A 2008 nyarán működésbe lépő gyorsítóban a kísérletek alatt másodpercenként közel 1 petabájt adat keletkezik, ennek azonban csak mintegy százezrede érdekes a tudósok számára. "Olyasmi nem érdekel minket, amiért valaki már kapott Nobelt" -- mondta a CERN egyik munkatársa, aki megmutatta az újságíróknak az öt emelet magas ATLAS nevű detektort.

CERN ATLAS
Épül az ATLAS

A CERN-ben évente mintegy 15 petabájt adatot rögzítenek a kísérletek során, a tárolásról Sun StorageTek SL8500-as szalagkönyvtárak gondoskodnak, az adatok kiértékelését, feldolgozását pedig egy 8000 darab kétmagos Xeont tartalmazó fürtre bízzák a kutatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.