Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 8. 13:23

Folyamatosan teret veszít az Apache a Microsoft IIS-sel szemben

Rövid időn belül elveheti az Apache webszerver piaci elsőségét a Microsoft, állítja egy felmérés, miután az Internet Information Services (IIS) folyamatosan zárkózik fel az utóbbi időben. Ha a tendencia a jelenlegi ütemben folytatódna, akkor a redmondi szoftveróriás jövőre utolérheti a különféle Apache HTTP-szervereket, amire korábban nem volt példa.

[HWSW] Rövid időn belül elveheti az Apache webszerver piaci elsőségét a Microsoft, állítja egy felmérés, miután az Internet Information Services (IIS) folyamatosan zárkózik fel az utóbbi időben. Ha a tendencia a jelenlegi ütemben folytatódna, akkor a redmondi szoftveróriás jövőre utolérheti a különféle Apache HTTP-szervereket, amire korábban nem volt példa.

A Netcraft közel 128 millió weboldaltól gyűjtött adatra támaszkodó augusztusi felmérése alapján tovább folytatódott az Apache-alapú webszerverek részesedésének csökkenése, sőt a kiszolgált oldalak száma is közel egymillióval esett vissza, miközben a Microsoft HTTP-szerverei 2,6 millióval több oldalt jegyeztek mint júliusban. Az Apache részesedése ezzel 1,7 százalékkal 50 százalék alá, 48,4 százalékra csökkent, ami 9 éve a legalacsonyabb. Eközben a Microsoft által birtokolt szelet mérete rekordmagasságba, 36,2 százalékra emelkedett.

Az Apache az elmúlt évtizedben gyakorlatilag a HTTP-kiszolgálás de facto szabványává vált, a Netcraft adatbázisa szerint 1996 márciusa vezeti a webszerverek mezőnyét, miután megjelenését követően viharos gyorsasággal a rivális szoftvereket. Részesedése 2005 novemberében tetőzött, mikor a Netcraft által felmért közel 75 millió oldal 70 százalékát, vagyis nagyjából 53 millió weboldalt szolgáltak ki az Apache valamelyik változatával, miközben az akkor visszaszorulóban lévő Microsoftnak "mindössze" 15 millióval és 20 százalékkal kellett beérnie.

Érdemes kivárni
Más vállalatok adataival összevetve valószínűsíthető, hogy az IIS a közepes és nagyvállalatoknál már jó ideje átvette a vezetést. A Netcrafthoz hasonló felmérésekre szakosodott Port80 szerint, mely a világ legnagyobb 1000 vállalatát méri fel, 55 százalék használ IIS-t, és mindössze 25 százalék Apache-t.

Egyes vélemények szerint az IIS következő, 7-es verziójának megjelenését követően (a Windows Server 2008 részeként) a Microsoft további térnyerése várható, köszönhetően annak, hogy szinte teljesen testreszabható.
A 50 százalékpontnyi különbség kevesebb mint 2 év alatt 17 alá olvadt, és ha a Microsoft térnyerése a jelenlegi ütemben folytatódik, valamikor jövőre meg is előzheti a nyílt forráskódú webszerver-platformot a kiszolgált oldalak számát tekintve. Érdekes azonban, hogy hasonló tendencia korábban, az évezred elején is megfigyelhető volt, 2002 elején például az IIS 30 százalék fölé tornázta magát, miközben az Apache az 50 százalékot közelítette meg felülről -- ezt követően azonban megfordultak a trendek, és az Apache riválisánál magasabb ütemben növelte felhasználói bázisát.

Érdekesség még, hogy a Netcraft statisztikája szerint az aktív weboldalak már több mint 8 százalékát a Google hosztolja (blogok, egyszerű, statikus weblapok), ezzel a harmadik helyet foglalja el -- ugyanakkor nem önálló webszerver szoftvertermék a Google Web Server. A Netcraft legfrissebb felmérése és metodikája elérhető a cég weboldalán -- melyet FreeBSD-n futó Apache szolgál ki..

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról