Szerző: Bizó Dániel

2007. július 31. 10:56

Normalizálódtak az AMD szállításai, a cég tartja magát a piacon

[eWeek/HWSW] Több mint négy százalékpontnyi részesedést szerzett vissza az x86-os processzorok piacán az AMD a második negyedévben, ez azonban a jelentősen torzult első negyedéves adatoknak köszönhető inkább, semmint valódi piacnyerésnek -- derül ki a Mercury Research kutatásából. A cég szerint a PC-processzorok iránti kereslet váratlanul erősnek bizonyult az év második három hónapja során, amire nincs teljeskörű magyarázat egyelőre.

[eWeek/HWSW] Több mint négy százalékpontnyi részesedést szerzett vissza az x86-os processzorok piacán az AMD a második negyedévben, ez azonban a jelentősen torzult első negyedéves adatoknak köszönhető inkább, semmint valódi piacnyerésnek -- derül ki a Mercury Research kutatásából. A cég szerint a PC-processzorok iránti kereslet váratlanul erősnek bizonyult az év második három hónapja során, amire nincs teljeskörű magyarázat egyelőre.

A Mercury Research jelentéséből származó adatok alapján az AMD 4,2 százalékponttal 22,9 százalékra növelte volumenbeli részesedését az x86-os processzorok piacán. A drasztikus javulás mögött nem a végfelhasználói keresleti trendek megváltozása áll, ezt termékoldalról nem is indokolná semmi, hanem a különböző disztribúciós csatornákban a készletszintek és szállítások normalizálódását jelzi.

Az AMD ugyanis a tavalyi negyedik negyedév során túltöltötte a PC-gyártók készleteit, ráadásul túlbecsülte az onnan érkező keresletet, amiből következően az első negyedév során súlyos disztribúciós problémái adódtak, miután az elmaradt szállításokat nem tudta elég gyorsan átirányítani a megfelelő kereskedelmi csatornákba -- vagyis a kínálat és a kereslet struktúrája között rés támadt.

Játszma
Az AMD taktikája láthatóan az, hogy gyakorlatilag bármi áron megtartsa piaci pozícióit az Intellel szemben, míg meg nem érkezik a felmentősereg, vagyis következő generációs chipjei. Az Intel Core-mikroarchitektúrájára épülő termékcsaládjának tavaly nyári megjelenése és felfutása ellenére, mely a rivális chipeknél nagyobb teljesítményt és energiahatékonyságot biztosít az alkalmazások többsége alatt, az AMD összességében ugyanis nemcsak megőrizni tudta állásait, de még némi területet is szerzett a piacon. Tavaly ilyenkor, az első Core-alapú termékek megjelenése előtt, a vállalat az x86-os processzorpiac szállításainak 21,6 százalékát tudta magáénak, most pedig 22,9 százalékot.

Ez ugyanakkor súlyos áldozatokat követelt: drasztikus árcsökkentésekre kényszerült a vállalat, aminek eredményeként az érték alapján kalkulált, történelmi rekordnak számító harmadik negyedéves 16,8 százalékos részesedésből 11,4 százakékra szorult vissza mára az iSuppli adatai alapján, miközben legutóbbi két negyedévében dollár százmilliós veszteségeket könyvelt el. A vállalatnak most minden erejével arra kell koncentrálnia, hogy a Barcelona-generáció minél előbb és minél versenyképesebb formában váljon tömegesen hozzáférhetővé.

"Az AMD alapvetően eltúlzott részesedéssel rendelkezett a negyedik, és a valóságtól elmaradóval az első negyedévben" -- mondta el Dean McCarron vezető elemző az eWeek számára. A Mercury Research mérése szerint az AMD 25,3 százalékos piacrészesedéssel rendelkezett tavaly év végén, majd 18,7 százalékra zuhant vissza -- a valóság e két kilengés között helyezkedett el közben, így a második negyedéves 22,9 százalék tekinthető reálisnak. A Mercury nem az eladott PC-k, hanem a partnerekhez leszállított processzorok alapján becsli a részesedéseket.

Az Európai Bizottság által nemrég versenykorlátozó monopolista magatartással megvádolt Intel második negyedéves szelete 76,3 százalékot tett ki, így a tajvani VIA-nak 0,8 százalék juthatott nagyjából, bár a mérési hiba itt már arányaiban igen jelentős. A PC-processzorok iránti kereslet 12,2 százalékkal ugrott meg az első negyedévhez, és 15,2 százalékkal a tavalyi második negyedévhez képest.

Az erős növekedésre a Mercury szerint a szokatlanul nagy fogyasztói kereslet, a kereskedelmi csatornákba szállított váratlan mennyiség, valamint a fejlődő piacok, mint például Kína, India, Brazília és Oroszország adnak magyarázatot, de nem teljesen kielégítőt -- a többi faktor azonban nem világos egyelőre, mondta McCarron. A következő negyedévben erős keresletet várnak a piackutatónál, különösen a notebookok terén. McCarron szerint a szerverprocesszorok piaca lassabban reagál a kínálati változásra, így nem világos, pontosan hogyan alakul a kép a Xeonok és Opteronok világában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról