:

Szerző: Bizó Dániel

2007. július 31. 13:44

A HP állva hagyta, az Acer pedig beérte a Dellt az EMEA PC-piacon

[IDC/iSuppli] Egészséges növekedést produkált az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló szuperrégió (EMEA), derül ki az IDC jelentéséből. Ahogyan azt már megszokhattuk, a bővülést a hordozható számítógépek iránti kereslet gerjesztette, de halványan az asztali konfigurációk is erősödtek. Kiváló negyedévet zárt a HP és tovább robog az Acer is, miközben a Dell és a Fujitsu Siemens Computers stagnált.

[IDC/iSuppli] Egészséges növekedést produkált az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló szuperrégió (EMEA), derül ki az IDC jelentéséből. Ahogyan azt már megszokhattuk, a bővülést a hordozható számítógépek iránti kereslet gerjesztette, de halványan az asztali konfigurációk is erősödtek. Kiváló negyedévet zárt a HP és tovább robog az Acer is, miközben a Dell és a Fujitsu Siemens Computers stagnált.

Az IDC kutatása alapján az EMEA régió PC-piaca 17,5 millió számítógépet tett ki a második negyedévben, ami 13,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezt az emelkedést a notebookok értékesítése fűtötte, ahogyan a vállalatok 31 százalékkal többet szállítottak le, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az asztali gépek szegmense eközben gyengébb, mindössze 2,4 százalékos növekedést mutatott.

Világpiac
A HP és az Acer nem csak az EMEA régióban, hanem a világ más részein is jól teljesít. A HP tavaly óta -- amikor átvette a vezetést a Delltől a globális PC-piacon -- tovább növelte előnyét. Részesedése így 18-19 százalék magasságában található, miközben legnagyobb riválisáé 15 százalék körülire süllyedt.

A világpiacon az Acer nem a Dellel, hanem a Lenovoval vív érdekes csatát a harmadik helyért (előbbi 7,2, utóbbi 8,3 százalék), amit leginkább az észak-amerikai piac magyaráz. Itt ugyanis a Dell és a HP rendkívül erős, 28 és 24 százalék körüli területet birtokolnak, miközben a többi szereplő ennek töredékét csak, így az Acer, bár őrületes ütemben bővíti szállításait, csak a hatodik, 5 százalék alatti részesedéssel.

Eddig több mint 122 millió PC-t adtak el idén világszerte az iSuppli becslése szerint, az év egészében pedig 264 millió darabot tesz ki a piac majd, ami 11,2 százalékos növekedés. A notebookok szegmense több mint 25 százalékkal növekszik, és megközelítőleg minden 10 gépből 4 már hordozható -- Magyarországon ez az arány már 5 felett van.
Karine Paoli, az IDC Personal Computing Group EMEA kutatási igazgatója elmondta, hogy az egyéni és szervezeti ügyfelek egyaránt óvatosak voltak az asztali gépeik lecserélésében. Hozzátette, hogy egyre több asztali PC-t vált fel hordozható masina, jellemzően 17 hüvelykes kijelzővel. A telített Nyugat-Európán kívül ugyanakkor az asztali modellek piaca is számottevő, 9-12 százalékos növekedést tud felmutatni továbbra is, köszönhetően a még mindig alacsony penetrációnak.

A márkák szempontjából a negyedév talán legnagyobb nyertese a HP, mely mérete ellenére több mint 29 százalékkal tudta növelni szállításait, így 3,3 millió PC-t értékesített három hónap alatt az EMEA piacon, 18,8 százalékos részesedést kaparintva meg. A második Dell ezzel szemben gyakorlatilag stagnált, 2,15 millió gépet forgalmazott, így részesedése 12,2 százalékra olvadt. Eközben az Acer gyakorlatilag statisztikailag holtversenyt jelentő közelségbe került, miután 36 százalékkal több, 2,11 millió konfigurációt szállított a piacra, 12 százalékot szerezve meg.

A negyedév másik vesztese a Fujitsu Siemens Computers, mely szintén stagnált lényegében, és 6 százalékra szorult vissza, míg a Toshiba a piacot meghaladó, 18,7 százalékos növekedése 800 ezer gépet és 4,6 százalékot jelentett. A piac koncentrációja növekedett, ahogyan az öt legnagyobb márka össztömege gyorsabban (18 százalékkal) nőtt a piac több szereplőjénél (8,9 százalék), így a volumen 53,5 százalékát tették ki. A hatodik és hetedik helyen a Lenovo és az Asus található, szintén lendületesen javítva teljesítményüket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.