:

Szerző: Bányai György

2007. június 26. 12:49

Csendbe forduló webrádiók Amerikában

Az amerikai webrádiók ezrei, a korábbi igéretükhöz híven csendet sugároznak a mai napon a megszokott zenei tartalmak helyett, tiltakozva az amerikai kormány által tervezett, szerzői és előadói jogodíjakat érintő intézkedésekre.

[HWSW] Az amerikai webrádiók ezrei, a korábbi igéretükhöz híven csendet sugároznak a mai napon a megszokott zenei tartalmak helyett, tiltakozva az amerikai kormány által tervezett, szerzői és előadói jogodíjakat érintő intézkedésekre.

Az amerikai kormány közel háromszor akkora jogdíj bevezetését tervezi arra az esetre, ha jogvédett zenei tartalmak továbbításra kerülnek az internetes rádiók csatornáin. Ez azt jelenti, hogy e díj 0,007 dollárról 0,019 dollárra módosulna zeneszámonként és hallgatóként. Emellett további adminisztrációs költségek is terhelnék az adókat, amelyek további dollárszázakat húzhatnak ki az üzemeltetők zsebéből. Ráadásul a bevezetésre kerülő intézkedés általi pluszköltségek az elmúlt 17 hónapra visszamenőleg is értendőek, így utólag ezeket is rendezni kell.

A "Csend Napja" névre keresztelt megmozdulást (Sound of Silence, még a kezdőbetűk is találóak: S.O.S.) a SaveNetRadio egyesülés szervezi, amelynek 14000 tagja között fellelhető többek között a webes adók százait üzemeltető Yahoo, a Viacom, vagy akár a RealNetworks is. A csendet sugárzó adók azt kérik a hallgatóktól, vegyék fel a kapcsolatot a kongresszusi képviselőjükkel, hogy támogassák azt a törvénytervezetet, amely a műholdas adókhoz hasonlóan a bevételek 7,5 százalékában rögzítené a befizetendő jogdíjakat.


Ezeket a hangkeltőket Amerikában ma nem érdemes bekapcsolni

Jake Ward, a SaveNetRadio lobbiosztályának szóvivője szerint a kormány tervezett intézkedése kinyírja az aranytojást tojó tyúkot, utalva ezzel arra, hogy szerinte a kevesebb profit hosszabb távon jobb választás lenne, mint a megemelt jogdíj, amely rövid úton webrádiók ezreinek bezárásához vezethet. A mai naptól nagy nyilvánosságot és egyben közérdeklődést remélnek, -- webrádió-hallgatók millióiról beszélhetünk Amerika-szerte -- amely nagy eséllyel lehet hatással a drasztikus intézkedés jövő hónap 15-ére tervezett bevezetésére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.