Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 25. 10:49

Hamvába holt a Longhorn feltámasztására tett kísérlet

Windows-megszállottak egy csoportja továbbra is életben próbálta tartani az eredeti Longhornt, vagyis azt az operációs rendszert, amely a Microsoft tervei szerint a Vista lett volna, végül azonban számos funkcióját száműzték a végleges változatból. A Microsoft most bezáratta a projektet.

[HWSW] Windows-megszállottak egy csoportja továbbra is életben próbálta tartani az eredeti Longhornt, vagyis azt az operációs rendszert, amely a Microsoft tervei szerint a Vista lett volna, végül azonban számos funkcióját száműzték a végleges változatból. A Microsoft most bezáratta a projektet.

Nem sokkal azután, hogy a Longhorn Reloaded Milestone 1 hozzáférhetővé vált az interneten, a Microsoft levélben kérte a projekt felfüggesztését és a linkek törlését, valamint a letölthető verzió eltávolítását az internetről. A lelkes programozók által készített Longhorn Reloaded a 2004-es WinHEC rendezvényen kiadott 6.0.4074-es builden alapul és tartalmazza például a WinFS fájlrendszert, amelyet a Vista végleges változatából végül száműztek annak érdekében, hogy tartani tudják a megjelenési határidőket.

A Microsoft közleménye szerint a cég ugyan minden eszközzel támogatja a független szoftverfejlesztőket, a Longhorn Reloaded projeknek azért kellett véget érnie, mert az sérti a Windows végfelhasználói licencszerződését. A Longhorn Reloaded elkeseredett fejlesztői szerint a Microsoft már hónapok óta tudott a terveikről, mégsem értesítették őket arról, hogy amire készülnek, az jogsértő. "Nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy a Microsoft már hónapok óta tudott a projektről, csak akkor figyelmeztettek minket, amikor az első verzió megjelent" -- írja blogjában az egyik fejlesztő.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról