Szerző: Ady Krisztián

2007. június 25. 13:23

Miért az online videótól félnek a kiadók?

[News.com, HWSW] A könnyedén letölthető, megvágható webes videóktól félnek a kiadók? Brian Baker, a Widevine Technologies első embere csupán öt perc alatt töltötte le, szabadította meg a reklámoktól, és küldte vissza az egyik vezető amerikai kiadónak a weboldalán közzétett, interneten sugárzott videoanyagát. A meg nem nevezett kiadó vezetője azonnal védelemért kiáltott.

[News.com, HWSW] A könnyedén letölthető, megvágható webes videóktól félnek a kiadók? Brian Baker, a Widevine Technologies első embere csupán öt perc alatt töltötte le, szabadította meg a reklámoktól, és küldte vissza az egyik vezető amerikai kiadónak a weboldalán közzétett, interneten sugárzott videoanyagát. A meg nem nevezett kiadó vezetője azonnal védelemért kiáltott.

Videorögzítő szoftverek

A hatalmas kiadók, médiavállalatok éppen "újrafelfedezik" az internetet, tévésorozatokat, mozifilmeket és más videókat tesznek közzé az online felületeken, a YouTube videomegosztó weboldalon éppúgy, mint saját weboldalaikon. A cégek reklámok segítségével szeretnének extra bevételhez jutni. Ezeknek a tartalmaknak a rögzítését azonban számtalan program képes elvégezni, melyek közül több ingyenesen is elérhető az interneten. Ezekkel a szoftverekkel a videók reklámok nélkül, "kalózverzióban" is megjelenhetnek a világhálón.

Az úgynevezett "stream ripper" programok, melyek felveszik az online sugárzott videót, s eltárolják azt a felhasználó merevlemezén, lassan olyan nagyobb szoftverekbe is beépülnek, mint a RealNetworks év végén megjelenő új szoftvere, melynek bétaváltozatát a jövő héttől lehet majd kipróbálni. A RealNetworks -- és más vállalatok is -- úgy tekintenek ezekre a lehetőségre, mint amellyel kényelmesebbé tehető az online videók megtekintése is.

Joost béta
Joost - online streaming videó P2P alapon

Mumus lesz belőle

A kiadók azonban félnek az ilyen segédpogramoktól és képességektől, melyek véleményük szerint a kalózkodást segíthetik, újabb bevételektől fosztva meg a vállalatokat. Ilyen program például a Veoh Networks VeohTV videorögzítő alkalmazása is, mely gyakorlatilag bármilyen weboldalon megjelent videót képes "lerippelni", rögzíteni a felhasználó merevlemezére. A Veoh azonban saját meglátása szerint nem sért törvényt ezzel, hiszen a reklámokkal együtt, változatlan formában rögzíti a videoanyagokat.

A Forrester Research elemzője, James McQuivey szerint a kiadók fenntartásai a streaming videóval szemben egyszerűen a "tudatlanságnak" köszönhetők. Az ebből bevételre számító vállalatok továbbfejlesztik majd a technológiákat, hiszen a reklámokkal ellátott videók okozhatják a következő nagy robbanást az interneten. A streaming videókhoz nyújt majd tartalomvédő technológiát a Widevine is, mely közel áll a megállapodáshoz a legnagyobb amerikai tévéhálózatokkal -- a cég technológiája érzékeli, ha a felhasználó rögzíti a videót, és ebben az esetben azonnal megszakítja a streamelést.

Más forrásból

A kiadók félelme az online közzétett videókkal szemben többek között azért is érthetetlen, mert az anyagok jelentős részét -- például showműsorokat, sorozat epizódokat -- más forrásokból is be lehet szerezni. A videók jórészét akár a bármilyen védelem nélkül közzétett, sokkal jobb minőségű műholdas adások rögzítését követően is feltehetik -- illetve fel is teszik -- az internetre. Számos amerikai sorozat újabb és újabb epizódjai így jutnak el világszerte az internetezőkhöz, a bittorrent, illetve más állománycserélő hálózatokon keresztül.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.