:

Szerző: Ady Krisztián

2007. június 21. 16:07

Többé-kevésbé eltalálta a trendeket a McAfee előrejelzése

Felülvizsgálta korábbi előrejelzéseit a McAfee Avert Labs, de az internetbiztonsági vállalatnak alapvetően sikerült eltalálnia a trendeket, jóslataik többé-kevésbé váltak valóra. A távolról irányítható botok számának csökkenése azonban éppúgy meglepte a céget, mint a mobiltelefonokat célzó rosszindulatú programok, és a képeket tartalmazó spamek számának mérséklődése.

[HWSW] Felülvizsgálta korábbi előrejelzéseit a McAfee Avert Labs, de az internetbiztonsági vállalatnak alapvetően sikerült eltalálnia a trendeket, jóslataik többé-kevésbé váltak valóra. A távolról irányítható botok számának csökkenése azonban éppúgy meglepte a céget, mint a mobiltelefonokat célzó rosszindulatú programok, és a képeket tartalmazó spamek számának mérséklődése.

Az adathalászat robbantott

"A félév közeledtével szerettük volna leellenőrizni jövőbelátási képességeinket" -- mondta Jeff Green, a McAfee Avert Labs és a McAfee termékfejlesztési vezető alelnöke. Az adathalászattal foglalkozó weboldalak száma folyamatos, exponenciális növekedést mutat, a labor 2007 első negyedévében az adathalász weboldalak 784 százalékos növekedését tapasztalta. Ezek a weboldalak általában népszerű online szolgáltatások -- például online aukciós oldalak, online kifizetés-kezelő és online bankszolgáltatási oldalak -- hamis bejelentkezési oldalaival operálnak.

Az elfogott spamek teljes mennyisége viszonylag egyenletes szintet mutatott az év első része során. 2007 elején az összes spam 65 százaléka képeket tartalmazó spam volt, azonban ez az arány az utóbbi időben csökkenést mutat. 2006 novemberében a képeket tartalmazó spamek az összes elküldött spam 40 százalékát tették ki, míg egy évvel korábban ez az arány kevesebb, mint tíz százalék volt.

A mobilkészülékeket célzó rosszindulatú programok száma is kevesebb, 2007 első negyedében körülbelül egy tucatnyi új, mobiltelefonokat vagy okostelefonokat célzó rosszindulatú program bukkant fel. Az adatok engedély nélküli átvétele is egyre nagyobb kockázatot jelent a vállalatok számára. Ezek az információk nem csak az interneten keresztül szivároghatnak ki, hanem hordozható tárolóeszközök, nyomtatók és faxgépek révén is. Az Attrition.org statisztikái szerint az idei évben eddig több mint 13,7 millió dokumentumot törtek fel, szemben a tavalyi évben ugyanezen időszakban jegyzett 1,8 millió esettel.

Botok helyett férgek

A botok, távolról irányítható zombihálózatok létrehozására szolgáló programok terén is emelkedést jósolt a McAfee laborja, azonban a statisztikák szerint visszaesett ezeknek a rosszindulatú alkalmazásoknak a használata. Helyüket felváltják viszont a férgek, melyek ismét visszatérőben vannak. Továbbra is aktív a Philis és a Fujacks program, ezeken felül az Avert Labs a két víruscsalád több mint 150 új változatát azonosította az idén.

A korábbinál jóval több sérülékenység jelent fenyegetettséget, a Microsoft 2007 első hat hónapja alatt 35 biztonsági közleményt tett közzé, ezek közül 25 kritikus, kilenc pedig fontos veszélyességi besorolású sérülékenységről szólt. A tavalyi év ezen időszaka alatt a cég 32 közleményt tett közzé, amelyekből 19 volt kritikus és 10 volt fontos besorolású.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.