Szerző: Bizó Dániel

2007. június 13. 18:04

Külföldről notebookot rendelni, érdemes?

Mivel elég sok legenda kering a fórumokon a harmadik országból (nem EU tagállam, például az Egyesült Államok) való számítástechnikai eszköz behozatalával kapcsolatban (ÁFA, vám, stb.), ezért gondoltam, jobb tisztába tenni a dolgot&

Mivel elég sok legenda kering a fórumokon a harmadik országból (nem EU tagállam, például az Egyesült Államok) való számítástechnikai eszköz behozatalával kapcsolatban (ÁFA, vám, stb.), ezért gondoltam, jobb tisztába tenni a dolgot…

Három éve vagyok jelen az eBayen, így eddig elég sok holmit rendeltem külföldről. Ami jelen esetben érdekes lehet, hogy az USA-ból notebookot, PDA-t, LCD-monitort. Mivel ezeket a termékeket nagyobb értékük miatt a vámhatóság megsarcolja, így a Magyar Posta Nemzetközi Kicserélő Szolgálatán (Budapest, VIII. Orczy tér 1) landolnak első körben -- tehát a postás nem viszi házhoz. Ekkor a Nemzetközi Kicserélő küld egy szerelmeslevelet, melyben közlik, hogy vámköteles árud érkezett, és náluk átveheted. Ekkor szépen be kell ballagni a vámkezeltetés miatt. Ha a csomagon a feladó feltüntette az értéket, akkor aszerint számolnak, ha nem , akkor köteles vagy nyilatkozni az értékéről, ilyenkor elfogadnak egy printscreenes "számlát" is, amit nyomtattál az aukció oldalán például.

>

VPOP határozat
De térjünk rá a fizetésre, és itt jön a csavar! A postaforgalomban érkező számítástechnikai kellék/eszköz 350 euro értékig vámköteles, 3,5 százalékos kulccsal! Tehát ezekre nem vonatkoznak a kereskedelmi vámszabályok, és a 0 százalékos vámkulcs, itt a CN-23 Vámáru nyilakozat érvényesül. Természetesen ezen felül meg kell fizetni a 20 százalékos ÁFA-t is. Tehát, ha rendelsz egy 300 euró (kb. 75 000 Ft) értékű laptopot/PDA-t, akkor arra ki kell fizetni 2625 forint vámot, és 15 ezer forint ÁFA-t.

Az hozzá tartozik a dologhoz, hogy 10 eurót meg nem haladó adótételt nem kell kifizetni, tehát ha 1500 Ft lenne a vám, akkor azt elengedik, "csak" az ÁFA-t kell kifizetni. A 350 eurós értékhatár felett alkalmazható a kereskedelmi vámszabály, azaz a nulla százalékos kulcs, így 20 százalék ÁFA fizetendő. Ezer euró felett pedig Egységes Vámáru Nyilatkozatot (EV) kell kitölteni, és szintén csak a 20 százalékos ÁFA él. Ha például 400 eurós laptopot akarsz behozatni, akkor arra csak 20 százalék ÁFA-t, azaz nagyjából 20 ezer forintot kell fizetni. Ezekre az árakra rájön a végén egyszeri 1500-2000 forint postai kezelési költség is. Aki tehát gépet akar rendelni, annak számolnia kell 1-2 órás ügyintézéssel, és a fenti adóösszegekkel, némi izgulással, nagyképű vámosokkal.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról