Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 4. 10:03

Öt év alatt több mint háromszorosára nő a nyílt forrású szoftverek piaca

Az IDC piackutató cég szerint a nyílt forrású szoftverek forgalma az elkövetkező évek során fokozatosan növekedik és 2011-re eléri az évi 5,8 milliárd dollárt. Matt Lawton, az elemzés készítője szerint a nyílt forrású megoldások ma még elterjedésük kezdeti szakaszában járnak és a piaci potenciál hatalmas.

[HWSW] Az IDC piackutató cég szerint a nyílt forrású szoftverek forgalma az elkövetkező évek során fokozatosan növekedik és 2011-re eléri az évi 5,8 milliárd dollárt. Matt Lawton, az elemzés készítője szerint a nyílt forrású megoldások ma még elterjedésük kezdeti szakaszában járnak és a piaci potenciál hatalmas.

A nyílt forrású megoldások piacának legfontosabb mozgatórugója ma a nagyvállalatok irányából ébredő egye erőteljesebb érdeklődés, a kockázati tőkebefektetők megjelenése a szektorban, valamint az előfizetéses konstrukciók terjedése. Utóbbiak jellemzően nem magára a szoftverre, hanem a hozzá biztosított támogatásra vonatkoznak. Az IDC szerint egyre több ügyfél véli úgy, hogy a nyílt forrású szoftverek nagyobb szabadságot biztosítanak a tulajdonosi (proprietary) megoldásoknál.

Noha a nyílt forrásról a legtöbbeknek először a Linux jut az eszébe, Lawton szerint nem a népszerű operációs rendszer, hanem a köztesszoftverek és az alkalmazások, valamint fejlesztői eszközök területén várható a legnagyobb növekedés. Az előrejelzés szerint a közeljövőben egyre nagyobb érdeklődés övezi majd a nyílt forrású vállalatirányítási és ügyfélkapcsolati megoldásokat, amelyeket a készítőik a Linux-disztribútorokéhoz hasonló előfizetéses konstrukcióban támogatnak. Lawton azt állítja, a nyílt forrású szoftverek előbb-utóbb a tulajdonosi szoftverektől vesznek el piacot.

A piackutató cég szerint tavaly a nyílt forrású szoftverek globális piaca 1,8 milliárd dollárt tett ki, 2011-re ez 5,8 milliárd dollárra nő majd, ami évente 26 százalékos átlagos növekedést jelent. Az IDC ugyanakkor megjegyzi, hogy a nyílt forrású szoftverek egy része szabadon, ingyenesen hozzáférhető, így a piaci bevételek nem feltétlenül állnak egyenes arányban az elterjedtséggel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról