Szerző: Ady Krisztián

2007. március 21. 11:37

Okosodik a PlayStation 3 a pénteki európai premierre

Két nap múlva Európában is piacra kerül a Sony PlayStation 3 játékkonzola, melyhez 22-én délután érkezik meg a nagyon várt, számos újdonságot hozó, 1.6-os verziószámú rendszerszoftver. Az európai vásárlók ezért rögtön egy rendszerfrissítéssel kezdhetik az ismerkedést a konzollal a kicsomagolást és beüzemelést követően.

[HWSW] Két nap múlva Európában is piacra kerül a Sony PlayStation 3 játékkonzola, melyhez 22-én délután érkezik meg a nagyon várt, számos újdonságot hozó, 1.6-os verziószámú rendszerszoftver. Az európai vásárlók ezért rögtön egy rendszerfrissítéssel kezdhetik az ismerkedést a konzollal a kicsomagolást és beüzemelést követően.

Folding@home

Az új szoftverrel a játékkonzol már képes lesz a háttérben elvégezni a letöltéseket, de az egyik legérdekesebb új funkció a Folding@home elosztott számítási rendszer beépítése lett. A PS3-mal egyszerűen csatlakozhatunk a rendszer alatt működő projektekhez, harcolhatunk például a rák ellen -- bár a valódi hatékonysághoz az is kell, hogy a nem keveset fogyasztó konzolt folyamatosan bekapcsolva tartsuk, alaposan megterhelve ezzel háztartásunk villanyszámláját, érdemes számolgatni. A rendszerszoftvert emellett természetesen számos kisebb frissítéssel is ellátták, többek között biztonsági hibákat is befoltoztak. A beépített böngésző intelligens zoom funkciót is kap, mely a kurzor körüli részre nagyít rá az oldal adottságait figyelembe véve.

Az új szoftverrel már a 20 gigabájtos, vezeték nélküli csatlakozásra képtelen modellek is kapcsolódhatnak a PlayStation Portable konzolhoz a helyi hálózatunkon keresztül. Ezért ezekkel a modellekkel is elérhetők lesznek azoknak a játékoknak a különleges képességei, melyek a PSP-t is bevonják a játékba, például a Forma 1-es autó visszapillantó tükreként alkalmazzák a hordozható konzolt.

PlayStation 3

Kompatibilitási lista

A Sony ezzel együtt egy weboldalt is létrehozott, melyen az európai modellek korlátozott PS2-kompatibilitását ellenőrizhetjük, pontosabban azt deríthetjük ki, mely játékok fognak futni a PS3-on, s melyekhez kell megtartanunk PS2-es konzolunkat. A 27 indulásra ígért PS3-as játékból öt már eleve késni fog, a Splinter Cell: Double Agent csak március utolsó napján, míg az NBA 2k7, F.E.A.R., Oblivion, Untold Legends csak április folyamán, a GRAW 2 júniusban, a Rainbow Six: Vegas pedig "2007 tavaszán" fog megjelenni.

Bár a PlayStation 3-ból egy olcsóbb, 20 gigabájtos merevlemezzel, illetve egy drágább, kártyaolvasóval és 60 gigabájtos merevlemezzel felszerelt változat is létezik, kontinensünkön kezdetben csak a drágább változat lesz elérhető 599 eurós (~148 ezer forintos), illetve Nagy Britanniában 425 angol fontos (~155 ezer forintos) ajánlott áron. A hivatalos listaárak szerint tehát az európai játékosok 177 dolláros felárat fizetnek az amerikai árhoz képest, s ennél is többet a japán átlagárhoz viszonyítva. A hazai konzolboltok azonban még ennél is többet, 165-170 ezer forintot kérnek az első példányokért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról