:

Szerző: Ady Krisztián

2007. március 21. 14:17

Gyakorlatilag ingyen juthatnak majd az amerikai háztartások digitális set-top-boxokhoz

Miközben itthon a politikusok teszetoszasága miatt évek óta egyhelyben toporgunk a földfelszíni digitális tévéadások kereskedelmi elindítása területén, a tengerentúlon alaposan felgyorsították a digitális átállást. Március óta nem értékesíthető olyan 13 hüvelykesnél nagyobb televízió az Egyesült Államokban, melyben nincs digitális tévétuner, de az LG Electronics tervei szerint a 2008 elején piacra kerülő, analóg adások vételére alkalmas televíziókat kiegészítő digitális set-top-boxokhoz gyakorlatilag fillérekért juthatnak majd hozzá az amerikai háztartások.

[HWSW] Miközben itthon a politikusok teszetoszasága miatt évek óta egyhelyben toporgunk a földfelszíni digitális tévéadások kereskedelmi elindítása területén, a tengerentúlon alaposan felgyorsították a "digitális átállást". Március óta nem értékesíthető olyan 13 hüvelykesnél nagyobb televízió az Egyesült Államokban, melyben nincs digitális tévétuner, de az LG Electronics tervei szerint a 2008 elején piacra kerülő, analóg adások vételére alkalmas televíziókat kiegészítő digitális set-top-boxokhoz gyakorlatilag fillérekért juthatnak majd hozzá az amerikai háztartások.

Az Egyesült Államokban 2009. február 17-én hallgatnak el az analóg adásokat továbbító tornyok, eddig az időpontig pedig ezeknek a kezdetben 60 dollár körül kapható LG vevőkészülékeknek az ára akár 40 dolláros szintre is csökkenhet. Arra a 40 dolláros szintre, mely gyakorlatilag nulla költséget jelent majd az amerikai háztartásoknak, hiszen az amerikai kormányzat háztartásonként két darab 40 dollár értékű, digitális set-top-box vásárlására jogosító kupont biztosít majd azoknak, akik erre igényt tartanak. Ez a program addig fut majd, amíg ki nem merül az erre megszavazott, közel 1 milliárd dolláros keret, további több mint 500 millió dollárt ezt követően szabadíthat fel erre a célra a Kongresszus.

Az Európai Unióban, így hazánkban is 2012 elején következik el az a pont, amikor lekapcsolják az analóg adásokat, ezt követően csak olyan tévékészülékkel lehet majd az új, digitális földfelszíni adásokat fogni, melyeket felkészítettek ezen adások vételére, illetve melyekhez megfelelő külső vevőberendezéseket, úgynevezett set-top-boxokat kapcsoltak.

Itthon az Antenna Hungária Rt. lassan fél évtizede folytatja DVB-T-vel kapcsolatos kísérleteit, a cég 2004 októberében indította el három közszolgálati adót tartalmazó kísérleti csomagját, melyet Budapesten és a kabhegyi adótorony környékén lakók foghatnak be. Az Antenna Hungária már akkor, 2004 telén sürgette a vonatkozó törvények módosítását a mielőbbi kereskedelmi bevezethetőség, indulás érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.